Belföld koronavírus

Semmiből nincs hiány a boltokban a koronavírus miatt

Egyre látványosabb a különféle alaptermékek, fertőtlenítő hatású tisztítószerek iránt megnövekedett vásárlói igény a hazai üzletekben, több helyütt a fővárosban és a városszéli bevásárlóközpontokban üresedő polcok jelzik, hogy a lakosság immár nagyobb hangsúlyt fektet a megelőző lépésekre. A készletek mértéktelen felhalmozása továbbra sem indokolt, ugyanakkor kiemelt szerepe lett a felelős magatartásnak a vásárlók és a kereskedelemben dolgozók részéről – ismerteti cikkében a pénteki Magyar Nemzet.

Elkezdődött az alap- és tartós élelmiszerek felhalmozása itthon, és számottevően nőtt az igény olyan higiéniai tisztító- és takarítószerek iránt, amelyekben fertőtlenítő vagy klórhatású anyagok vannak. Több hazai áruházláncnál a koronavírus olaszországi elterjedése miatti ijedtség hatására az elmúlt napokban látványossá váltak a bolti vásárlások és a házhozszállítással online megrendelt árucikkek felhalmozása – jelezték lapunknak vállalati források.

A főváros több pontján, főképp a nagyobb alapterületű üzletekben, illetve a drogériákban néhol kiürült polcok, átmeneti áruhiány jelzi a megnövekedett keresletet, ez minden vásárló számára látványos, de maguk az áruházi alkalmazottak, és a kereskedelmi szektor meghatározó részét képviselő szakszövetség is megerősítette:

a szokásos értékesítéshez képest nagyobb bizonyos termékek eladási forgalma, habár ez területileg nagyon változó mértékű.

Az elmúlt 24 óra forgalmi adatai azt mutatják, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalatainál egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet. Hangsúlyozzuk, hogy a tagvállalatok képesek garantálni az ellátásbiztonságot, áruhiányra a jelenlegi forgalomnövekedés alapján nem kell számítani – közölte a Magyar Nemzettel a nagyobb piaci szereplőket, az Aldi, Auchan, Lidl, Metro, Penny Market, Spar és a Tesco áruházakat képviselő szervezet.

Vámos György főtitkár elmondta: a gyorsabb ütemben fogyó árucikkek feltöltése folyamatos, de esetenként nincs összhangban az igényekkel, amiatt sem, mert az ágazat munkaerőhiánnyal küzd, és mert érezhetően nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyarok a koronavírus terjedésének megelőzésére, ahogy azt a hatóságok, szakértők javasolják.

Kiemelte: az áruházakban, raktárakban, logisztikai központokban széles áruválaszték áll rendelkezésre, de esetenként szükség van a türelmes együttműködésre is a vásárlók részéről. Az áruházak az ilyen eseteket, csakúgy mint a hagyományosan kiemelkedő forgalmú időszakokban, megfelelő módon tudják áruházi szinten kezelni. Megjegyezte: a friss napi termékekből, mint a kenyér, tej, nem érzékelnek forgalomnövekedést.

„Nincs ok az otthoni készletek felhalmozására a koronavírus miatt”
Nyugalomra int az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ezzel együtt a főtitkár továbbra is óva intett a pánikszerű vásárlásoktól, egyrészt, mert van elegendő árucikk, másrészt, mert a hatékony fellépéshez mindenki együttműködésére szükség van. A kereskedelem figyelemmel kíséri az operatív törzs iránymutatásait, a hatóságok állásfoglalásait, az aktuális helyzet értékelésében mindenkor az a mérvadó. A láncok fölkészültek, naponta fölülvizsgálják a rendeléseiket a beszállítók felé, így a saját készleteken felül zavar az ellátásban nem várható, amíg a gyártói, beszállítói kapacitás is el tudja látni az igényeket.

A legfontosabb a megelőzés: aki betegnek érzi magát, azonnal forduljon orvoshoz, és ne menjen dolgozni akkor sem, ha csak náthásnak érzi magát. Ezt a kereskedelmi dolgozóknak különösen fontos betartani, hisz közvetlen kapcsolatban vannak a vásárlókkal – jelentette ki a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba elmondta: már korábban fölhívták a figyelmet a megelőzés fontosságára, a gyakori kézmosás alapvető szerepére. Megjegyezte: ilyen körülmények között fölerősödik a munkaerőhiány problémája is, de mindannyiunk kötelessége a felelős magatartás.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik