Üzleti tippek

Fokozódik az 5G körüli felhajtás – Mire készüljünk 2020-ban?

Az ötödik generációs hálózat már évek óta lázban tartja a világot, a pilot rendszerek elindulásával és az első készülékek megjelenésével pedig a várakozások csak egyre nőttek. Bár úgy tűnik, hogy 2020 még nem az 5G éve lesz, de azért korántsem lesz eseménytelen az előttünk álló időszak.

„Arra számítok, hogy idén még nem lesz gyors és látványos fejlődés, és 2020-2021 inkább még a 4G éve lesz. Egy magánember már havi 7 GB körüli adatmennyiséget használ. Az Ericsson prognózisa szerint a 4G hálózaton átmenő forgalom évről évre 80%-ot emelkedik, és ez a nagyságrend várható az előttünk álló két évben is. Ami az 5G-t illeti, az érintett cégek eleinte természetesen versenyeztek, hogy ki nyújt elsőként szolgáltatást, ki készít elsőnek telefont. Most a lassabb építkezés ideje jön. Az ugyanis már biztosan látszik, hogy az 5G-hez nagyon komoly beruházások kellenek, azonban ehhez még hiányzik a szükséges bevételi oldal” – összegezte az Invitech nagykereskedelmi igazgatója.

5G-re és egy VAD jövőre készülhetünk
A jövőben minden Virtualizálva, Automatizálva és Digitalizálva lesz.

Barta Attila az infokommunikációs vállalat blogján hozzátette: „valójában egyáltalán nem lesz eseménytelen az év, hiszen Magyarországon például lesz frekvenciatender, tornyok és bázisállomások épülnek, ezeket be kell kötni optikával. Továbbá bővülnek az adatcenterek, és a többi között új távközlési berendezésekre is szükség lesz”.

A technológia evolúciós lépései

Barta Attila

Számos országban van már 5G szolgáltatás, így például Budapest közepén is létezik egy lefedett terület, de ez messze van még a széles körű elterjedtségtől. „A rendszer evolúciója úgy fog kinézni, hogy először kampusz jelleggel, kisebb területeken jelenik meg az ötödik generációs technológia, ezután következnek a nagyobb városok, aztán nálunk az autópályák, a Balaton környéke emelhető ki, és utána jön az országos lefedettség” – vetítette előre a szakember.

Barta Attila szerint csak ezt követően tudnak majd általánosan elterjedni a sokat emlegetett, igazán hardcore szolgáltatások. Ilyenek például az óránként 3 terabyte adatot termelő önvezető autók, a virtuális és kiterjesztett valóságot megjelenítő (VR és AR) alkalmazások vagy a komoly sávszélességet igénylő UHD felvételek, de az 5G elterjedésével akár a hologramos kommunikáció megjelenítése is reálisnak tűnik.

Új típusú együttműködések – Felértékelődhet az Invitech szerepe

Bár tény, hogy nem Magyarország áll a világ közvetlen élvonalában, mint Dél-Korea és Svájc, de nem gondolom, hogy kizárólag követő magatartást tanúsítunk. Innovatívak vagyunk, és közelebb járunk a mezőny elejéhez, mint a közepéhez. Infrastruktúrában egyáltalán nem vagyunk rosszak, az Invitech-nek például 10 ezer kilométeres hálózata van, és a piac többi szereplője is jelentős infrastruktúrával rendelkezik. A hálózatok gyorsaságát tekintve is elöl járunk! – mondta a nagykereskedelmi igazgató.

Ráadásul most az 5G fejlesztések kapcsán adott rá a lehetőség, hogy Magyarország ezt a pozícióját ne csak megtartsa, hanem javítson is rajta. „Ehhez azonban most kell lépnünk: a következő egy-két évben komolyan kell fejleszteni, de okosan kell a meglévő infrastruktúrát is felhasználni” – tette hozzá.

„Az 5G alaposan átalakítja a jelenlegi piaci kapcsolatokat, a sok fejlesztés és az összetett technológiai megvalósítás pedig kikényszeríti a szereplők új típusú együttműködését. Ebben a helyzetben felértékelődnek az olyan független piaci szereplők, mint az Invitech, amelynek komoly infrastrukturális adottságai és kellő piaci kapcsolatrendszere van ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon a feszített ütemű megvalósításokhoz. Ezek alapján úgy vélem, hogy nem vagyunk messze a Nyugattól. A piaci szereplők igyekeznek előre tekinteni és beruházni. Az állam is látja a terület fontosságát és támogatja a folyamatot, összességében mindenki alapvetően pozitívan áll a fejlesztésekhez” – fejtette ki Barta Attila.

A teljes interjú az Invitech blogján olvasható el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik