Üzleti tippek koronavírus

A hajóutakat is lemondják a koronavírus miatt

Forgalomkieséssel számolnak az ágazat szereplői. A Costa Crociere olasz hajótársaság február végéig lemondta az összes ázsiai hajóútját. A lefoglalt utakra befizetett pénzt az utasok visszakapják.

A cégnek jelenleg négy üdülőhajója tartózkodik a térségben, amelyek japán és dél-koreai kikötőkben horgonyoznak. A fedélzeten csak a személyzet tartózkodik, ami hajónként mintegy ezer főt jelent, a hajók motorjait és műszaki berendezéseit ugyanis holtidőben is üzemeltetni kell.

Az ágazat nemzetközi képviseleti szervezete, a CLIA pénteken bejelentette, hogy a hajótársaságok meghozták a járvány megfékezéséhez szükséges óvintézkedéseket – számolt be róla az MTI.

  • Eszerint egyetlen utas, de a személyzet egyetlen tagja sem léphet a fedélzetre, ha a megelőző 14 napban Kínában tartózkodott, illetve az utazásra kínai, makaói vagy hongkongi átszállással érkezett.
  • Megtagadható emellett a fedélzetre lépés minden olyan embertől, aki fertőzött személlyel érintkezett. Szükség esetén pedig egészségügyi vizsgálatnak lehet alávetni a fedélzetre lépőket.
„Elvesztettük időérzékünket”: így telnek a napok a karanténba zárt óceánjárón
Egy család elmesélte, milyen az élet a vesztegzár alá helyezett Diamond Princess hajón.

Az olasz üdülőhajó-ágazat az év elején még a tavalyit 6,2 százalékkal meghaladó rekordforgalmat, és 13 millió utast jelzett előre 2020-ra. A koronavírus-járvány miatt azonban egyre valószínűtlennek tűnik a forgalmi rekord idei elérése.

A Costa Crociere a legnagyobb olasz üdülőhajós társaság. A cég világszerte 63 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 17 ezret Olaszországban.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Franck Robichon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik