Nagyvilág koronavírus

Legyőzte a koronavírus a SARS-t: már több a halálos áldozata

803-ra emelkedett a járvány kínai áldozatainak száma, a SARS összesen 774 ember halálát okozta.

Kína szárazföldi részén szombaton 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma – közölte vasárnap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Országosan 89 új halálos áldozatot jelentettek Kínában szombaton és 2656 újonnan megerősített koronavírusos esetet, túlnyomó többségüket a járvány fészkének számító Hupej tartományból. A járvány decemberi kitörése óta ezzel 33 738-ra emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált esetek száma.

Az új halálos áldozatok száma minden eddigi napi adatnál magasabb, az újonnan megerősített esetek száma ugyanakkor február 1-je óta először esett 3000 alá.

A vírus áldozatainak elsöprő többségét, 89-ből 81-et továbbra is a járvány fészkének számító Hupejből jelentették (ezzel 780-ra nőtt a hupeji áldozatok száma), de a 2656 új tüdőgyulladásos esetből is 2147-et ebben a tartományban diagnosztizáltak az előző 24 órában. Ezzel 27 100-ra nőtt a koronavírusos esetek száma a tartományban – írja az MTI.

Az adatok alapján hírügynökségek megállapítják, hogy a 2019-nCoV jelű vírus járványa – amely decemberben tört ki a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban – több ember halálát okozta eddig Kínában, mint a 2002-2003-as SARS-járvány világszerte. A 18 éve kezdődött súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) járvány világszerte 774 ember halálát okozta.

A brit külügyminisztérium közben azt közölte, hogy vasárnapra virradó éjjel újabb repülőgép szállt fel Vuhanból fedélzetén 200 emberrel. Az utasok között a járvány elől evakuált brit és más külföldi állampolgárok és orvosok, valamint az akció szervezői vannak. Az evakuálást szolgáló második és egyben utolsó brit charter-járat az angliai Oxford melletti katonai repülőtérre érkezik vasárnap.

A brit charter-gép fedélzetére felvett németek és családjaik épp most hagyják el Vuhant, útban hazafelé. Mindannyiuknak biztonságos utazást kívánunk

– írta Twitter-üzenetében a német külügyminisztérium, köszönetet mondva egyúttal Nagy-Britanniának „a rendkívüli támogatásért”. A gépen utazó mintegy 20 német állampolgár Berlinbe érkezett meg, a fedélzeten olasz, görög, dán és svéd állampolgárok is voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik