Üzleti tippek

Hová költöztessük az adatokat? Gyakori tévhitek a felhőről

Minden új, még nem széles körben használt megoldás kapcsán ki tudnak alakulni tévhitek, nincs ez másképp a felhőszolgáltatások terén sem. Az Invitech szakmai blogjában sorra vette, hogy melyek a leggyakoribb félelmek, és mi a szakemberek válasza ezekre.

Biztonsági félelmek

Az egyik legtöbbet hallott aggodalom szerint a „cloud computing” nem biztonságos. Valójában viszont a felhőszolgáltatók egymással versenyezve folyamatosan azon dolgoznak, hogy mind szoftveres, mind hardveres szinten minél biztonságosabb legyen a rendszerük. Sőt, a kiszolgáló szervereket kiemelten biztonságos, katasztrófatűrő adatközpontokban üzemeltetik.

Továbbá az adatokat redundáns módon tárolják, hogy egy esetleges adatvesztés esetén is visszaállíthatók legyenek, az épületeket pedig védik az illetéktelen behatolók és természeti csapások ellen.

Az igazi növekedés a felhő- és biztonsági szolgáltatásokban rejlik
Néhány év alatt vált távközlési vállalatból infrastruktúra-alapú ICT-szolgáltatóvá az Invitech.

Ezen kívül az adatforgalom folyamatos monitorozásával és egyéb módszerekkel hatékonyan tudják megelőzni és elhárítani a különféle kibertámadásokat. Ezt a magas szintű biztonságot egy cég nem tudja kiépíteni a saját rendszerei számára, mert egész egyszerűen nem éri meg neki a vele járó beruházás – olvasható az infokommunikációs vállalat összefoglalójában.

Nem elég rugalmas?

Aki ezt állítja, biztosan nem próbált még felhőalapú szolgáltatásokat, melyek egyik legfőbb jellemzője éppen a rugalmasság. Mindez a többi között remek skálázhatóságban is megnyilvánul. A felhőben igénybe vett erőforrásokat a cégek tetszés szerint növelhetik vagy csökkenhetik, és végül csak azért kell fizetniük, amit valóban használtak.

Sokoldalúság

Egyesek úgy gondolják, a felhő csak adatok tárolására és megosztására ad megoldást, pedig többféle felhőalapú szolgáltatás is létezik:

  • az SaaS (Software as a Service) keretében felhőben futó szoftverek használhatók,
  • a PaaS (Platform as a Service) fejlesztők számára nyújt rugalmas környezetet,
  • az IaaS (Infrastructure as a Service) pedig alkalmas rá, hogy a cégek kiváltsák vele a hagyományos, saját telephelyen üzemeltetett informatikai infrastruktúrát.

A cégméret sem kérdés

Vannak, akik úgy vélik, a felhő használata kizárólag nagyvállalatoknak vagy csak a kis- és középvállalatoknak ajánlott, pedig ez az infokommunikációs megoldás mindkét szektorban fontos – csak más fókusszal. Például szoftveralapú szolgáltatást már egy kisebb vállalkozás is igénybe vehet, míg egy felhőalapú fejlesztői környezetre valószínűleg csak egy nagyobb vállalatnál van igény.

A cikk folytatását olvassa el az Invitech blogján!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik