Üzleti tippek

Havi 98 millióért lízingel autókat a MÁV, köztük luxusjárgányokat is

Az Alfahír kérte ki közérdekű adatigényléssel, hogy a MÁV-csoport hat cége hány autót lízingel, mennyiért, és milyeneket.  A lap kérésére megküldött adatokból kiderül: felsővezetői luxusautótól a kilencszemélyes mikrobuszon át a terepre is alkalmas típusig terjed a vasúttársaság autóparkja és havi 98 millió forintot fizetnek ki lízingre. A díjban nemcsak a járművek használata van benne amúgy, hanem teljes körű flottaüzemeltetés.

Megtudták, hogy mindössze hét darab személygépkocsit tulajdonolnak a vasút, ezzel szemben 536-ot lízingel a MÁV-csoport, pontosabban az a hat cég, akik érdemben válaszoltak adatkérésükre. A MÁV Zrt., a személyszállítást végző MÁV-Start Zrt., a HÉV-vonalakat átvevő és üzemeltető MÁV-HÉV Zrt., a raktározással, átrakodással, vámügyi közreműködéssel foglalkozó Záhony-Port Zrt. mellett a MÁV Központi Felépítményvizsgáló (KFV) Kft. és a MÁV Szolgáltató Központ (SZK) Zrt. küldte meg, hogy milyen tulajdonukban álló, illetve bérelt személyautóik vannak, illetve azok milyen értéket képviselnek vagy mennyi a havi bérleti díjuk.

A MÁV-os bérelt autók királya a két felsővezetőhöz méltó Volkswagen Arteon. Közülük az egyiket az anyacég, a másikat a MÁV SZK bérli. Az autók egyévesek, havi bérleti díjuk 274 ezer forint. A Használtautó weboldala szerint egy ilyen korú és típusú autó ára 11 millió forint. Ugyancsak drága autónak minősül az hét (elektromos) Volkswagen E-Golf, melyből hatot az anyacég, egyet pedig a MÁV SZK lízingel. A kétéves autókért havonta 192 ezer forintot fizetnek, az Autónavigátor tavaly novemberi cikke szerint az E-Golf alapára 12 millió forint.

A legkedveltebb márka pedig a MÁV-csoportnál a Skoda, Superb-ből például 24-et bérelnek, havi 270-300 ezer forintért, Oktaviából pedig 130 darabot, havi 206-2240 ezer forintért. Katt, ha még többre kíváncsi.

Kiemelt kép: Az M62,194-es dízelmozdony továbbítja a Kék hullám gyorsvonatot Csopaknál 2019. július 13-án. A MÁV-Start Zrt. a vasutasnap alkalmából nosztalgia-hétvégét rendezett a Balaton északi partján, a rendezvény során az ötven évnél idősebb, népszerű dízelmozdonyok vontatják a menetrendszerinti vonatokat. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik