Üzleti tippek

Black Friday táján megszaporodtak a simlis webáruházak

A simlis webáruházak listáján idén Black Friday táján 646 súlyosan vétkező webáruház szerepelt, ami negyedével több mint tavaly – szúrta ki a Blokkk.com. A listát a fogyasztóvédelmi hatóság teszi közzé, és két év után lehet csak róla lekerülni.

Súlyos hiba egy webáruház tevékenységében, amikor például a szerződéskötést megelőzően nem tájékoztatja a vásárlót az előírt adatokról, vagy a vásárlás pontos feltételeiről. De az is, ha a vásárló a webáruház hibája miatt az őt megillető 14 napos elállási jogával nem tud élni. A tájékoztatási hiányosságok közé tartozik, ha egy webáruház elhallgatja a nevét, székhelyét, postai címét, telefonszámát, telefaxát, elektronikus levelezési címét, ahová a fogyasztó a panaszait címezheti, a teljesítés, így a fizetés, a fuvarozás és a teljesítési határidő feltételeit, a panaszkezelés módját. Kötelező az elállási nyilatkozatminta feltüntetése is a webáruház honlapján, és tájékoztatást kell adni a kellékszavatosság és a termékszavatosság, vagy éppen a jótállás feltételeiről is.

A bírságok is szállingóztak. Az ismételt jogsértést elkövető webáruházákra a fogyasztóvédelmi bírság alsó határa 200 ezer forint (a fogyasztóvédelem más területein csak 15 ezer forint, emiatt volt is vita, persze nem azért, hogy a nagyobb legyen általános, hanem hogy a kisebb összeg legyen hatályos a webáruházakra is).  A kkv-webáruházakat első alkalommal csak kötelezik a hiba kijavítására (ez általános szabály), de második alkalommal jöhet a pénzbírság. És bármilyen csekély a hiba súlya, az nem lehet kisebb az említett 200 ezer forintnál. Jelenleg 35 megbírságolt webáruház van a listán.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik