Üzleti tippek

Megvan, mikor jöhet az egy számjegyű szja

Várhatóan a jövő év elején körvonalazódhatnak a szóba jöhető újabb gazdaságélénkítő lépések – derül ki többek között a Magyar Nemzet Varga Mihály pénzügyminiszterrel készített interjújából.

Úgy tűnik, a várható újabb gazdaságélénkítő lépések között lehet az egy számjegyű szja, vagyis, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát tíz százalék alá mérsékeljék. Varga Mihály legalábbis azt mondta a lapnak, a kormány régóta hangoztatja: céljai között szerepel, hogy legfeljebb 9 százalék legyen az szja. A változtatás 700-800 milliárd forintos adócsökkentést jelentene, ilyen nagyságú anyagi mozgásteret azonban a már megszavazott jövő évi költségvetési törvény nem tartalmaz. Ezért – szigorúan a gazdasági teljesítmény és a költségvetési mozgástér figyelembevétele mellett – az egy számhegyű szja kérdése leghamarabb 2021 környékén kerülhet újra napirendre. A pénzügyminiszter hozzátette azt is, az adópolitika lényege nem változott, vagyis továbbra is a munka közterheinek csökkentése az egyik legfontosabb kormányzati célkitűzés.

Megemlítette, hogy az idei harmadik negyedévben az 5 százalékos bővülésével a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az egész Európai Unióban (EU), ezért szerinte nem tekinthető tárgyilagosnak az olyan kijelentés, amely kudarcosnak nevezi a kormány gazdaságpolitikáját.

Varga Mihály örömteli ténynek nevezte, hogy a magyar gazdaság fejlődésében érdemi szerepet játszottak a megfelelően felhasznált uniós források. Volt olyan időszak, amikor az EU-tól érkező összegek nagyjából 10 százaléka került csak a gazdaságba. Ők azonban változtattak az arányokon, és úgy határoztak, hogy az uniós támogatások 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítják. Ez helyes döntésnek bizonyult szerinte. A német-magyar gazdasági kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy a viszony jó, nincs fennakadás.

Vizsgálják a katázás ügyét

Varga Mihály az interjúban megemlítette, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) azt tapasztalták, hogy bizonyos vállalkozói csoportok visszaélésszerűen alkalmazzák a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), ugyanis alkalmazottaikat nem munkavállalóként, hanem vállalkozóként foglalkoztatják. Az ügyben a kamara összetett javaslatot juttatott el a tárcához. Az MKIK felvetéseit áttekintik, és egyeztetnek más szakmai szervezetekkel, kamarákkal is – közölte a miniszter. Mint írtuk, az ellenőrzés szigorodhat, és változhat a módszertan:

Csalnak a cégek a katával, ezért szorítanák sarokba a kisadózókat Parraghék
Azokat szeretnék kiszűrni, akik munkaviszony helyett katázásba kényszerítik a dolgozóikat.

Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter a meghallgatásán az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2019. november 12-én. MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik