Közélet

Csak bólint egyet a kormány, és még nagyobbat nőhetnek a bérek

2013 óta többször is belengették a kormány részéről többen is, hogy tervben van az egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetése, többek között Orbán Viktor és Varga Mihály is időről-időre visszatér ehhez a kvázi ígérethez. Sőt, volt olyan is, hogy a lehetséges időzítésről is beszélt:

Egy számjegyű szja jöhet a választás évében
Ehhez az kell, hogy a gazdasági növekedés üteme ne változzon és csökkenjen az államapparátus.

A kormány egy másik szereplője, Lázár János azonban többször is úgy nyilatkozott (elgutóbb a csütörtöki kormányinfón), hogy a tervből egyelőre nem lesz semmi:

Lázár: Egyelőre nem lesz szja-csökkentés
Messze van még az egy számjegyű szja.

Az Mfor.hu azt nézte meg, mit jelentene, ha mégis rábólintana a kormány a tervre. Ha a mostani 15 százalékos szja-kulcsot 9 százalékra mérsékelnék, az arányaiban minden bérkategóriában egységesen 9 százalékkal növelné a hazavihető összeget, nominálisan viszont még az alacsonyabb béreknél is érzékelhető pénzt jelentene. A jövő évre tervezett

  • minimálbérnél 8280 forinttal 100 050 forintra,
  • bruttó 350 ezer forintnál havi 21 ezer forinttal 253 750 forintra,
  • bruttó 800 ezer forintnál pedig havi 48 ezer forinttal 580 ezer forintra nőne a hazavihető nettó kereset.

Hozzátették: a minimálbérnél ez a plusz 8280 forint statisztikailag is nagyon kellene. Évek óta megfogalmazott kritika ugyanis, hogy a kötelezően adandó legkisebb bér nem éri el a létminimum összegét; jelenleg a magyar lakosság 36 százalékára igaz ez az állítás. A legfrissebb, 2016-ra vonatkozó információk szerint a létminimum összege 88 619 forint volt, miközben a minimálbér a 74 ezer forintot sem érte el. Az idei és a jövő évi jelentős béremelésnek köszönhetően, mérséklődik a két érték közötti differencia, viszont ha az szja-t egyszámjegyűre csökkentik, akkor garantáltan a létminimum értékét meghaladó összegből élhetnének a minimálbéresek és javulhatna az életszínvonaluk is. 

Kiemelt kép: Egy vevő fizet a karácsonyfáért egy árusnál a budapesti Üllői út – Ferenc körút sarkánál 2016. december 15-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik