Üzleti tippek

Az eddiginél is többet fog tudni a NAV a cégek számláiról, szinte mindent, azonnal

A Pénzügyminisztérium keddi bejelentése szerint

  • jövő év júliusától már az áfa összegének mértékétől függetlenül is adatot kell szolgáltatnia a cégeknek a számlákról a NAV felé,
  • egy évvel később pedig a magánszemélyek részére kibocsátott számlákról is kötelező lesz az adatszolgáltatás.

Így az adóhatóság szinte azonnal ráláthat a belföldi számlaforgalom egészére, derült ki a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST „Crowe Adóreggeli” című rendezvényén.

Bár már 2018. július elsejétől be vannak kötve a számlázó programok a NAV-hoz és így minden, legalább százezer forint áfatartalmú számláról azonnal információhoz juthat az Adóhatóság, jövő év júliusától vállalkozások közötti számlázás esetében már az összeg mértékétől függetlenül is, 2021-től pedig többek között a magánszemélyek részére kibocsátott számlákról is adatot kell szolgáltatnia a számlázó programoknak a NAV felé.

Mivel a kézzel kiállított számlákról már jelenleg is néhány napon belül manuálisan adatot kell szolgáltatni a NAV részére, a pénztárgéppel előállított nyugták esetében pedig maga a készülék továbbít adatot, ezzel gyakorlatilag minden belföldi számlára rálát majd az adóhatóság. Csak a külföldről kapott számlákról, illetve egyes, számlázással nem járó áfaköteles eseményekről nem lesz tudomása a NAV-nak a jövőben sem.

Tudni fogják, ha egy cég nem vallja be az adót

Mindeközben a hatóság páratlanul széles körben, szinte azonnal rálát a vállalkozások számláira, így a korábbinál jóval nagyobb lehetősége lesz a hatékonyabb kockázatelemzésre. A NAV tudni fogja például, ha adott hónap végén egy cég nem vallja be minden számla után a fizetendő adót, vagy több áfát helyez levonásba a vártnál. A puszta számszaki hibákon túlmenően gyanús vagy szokatlan ügyleteket is kiszűrhet a kockázatelemzés. Például, ha egy egyébként kockázatosnak ítélt adózótól fogadunk be számlát, vagy vállalkozások gyanús hálózatában köröznek – potenciálisan fiktív – bizonylatok.

A NAV szerint az önkéntes jogkövetésen van a hangsúly

A rendezvényen többek között az is elhangzott, hogy a NAV már évek óta építi és fejleszti annak a koncepciónak az informatikai hátterét, amelynek célja, hogy teljes, a valós időhöz minél közelebb álló képet kapjon az adózók adóügyeiről. Ezen koncepció szerves része a már korábban bevezetett online pénztárgépek rendszere, az Online Számla rendszer, illetve az EKÁER is. Ugyanakkor – a fejlesztésekkel párhuzamosan – szankcionáló hozzáállás helyett a NAV az adózókkal partneri viszony kialakítására helyezi a hangsúlyt, önkéntes jogkövetésre sarkallva ezzel az adózókat.

Ennek a változásnak köszönhetően az elmúlt években a jogkövető adózók körében drasztikusan csökkent az adóhiányt megállapító ellenőrzések száma, helyette a NAV felhívja az adózókat hibáik javítására. Ugyanennek a koncepciónak a mentén haladva a legújabb tervek alapján a NAV a jövőben tovább szélesíti az adózók lehetőségeit saját hibáik korrigálására – emelte ki a NAV ellenőrzésekért felelős szakfőigazgatója, Czinege Attila.

Az áfabevallást is előkészíti majd a NAV

A Pénzügyminisztérium által előírt másik fontos intézkedés eredményeként 2021-től a személyijövedelemadó-bevalláshoz hasonlóan az áfabevallások tervezetét is előkészíti majd az Adóhatóság a vállalkozások számára. A tervezeteket már csak jóvá kell hagynia a cégeknek, vagy szükség szerint kiegészítenie az adóhivatal látókörén kívüli tételekkel.

A rendezvény kitért az adótanácsadók jövőbeli szerepére is: a résztvevők között konszenzus volt abban, hogy az adótanácsadók tevékenysége egyre inkább ahhoz a működési modellhez fog igazodni, hogy napi szintű együttműködésben álljanak az ügyfeleikkel. Így nemcsak az utólagos korrekciókban kell majd segítséget nyújtaniuk, hanem a folyamatos, helyes működést támogató megoldásokat is biztosítaniuk kell az adózóknak.

Mit lehet tenni, hogy ne akadjanak fenn a végek a NAV szűrőjén?

A rendezvényt szervező cég senoir menedzsere, Földes Balázs szerint egyre fontosabb lesz, hogy a számlák adatai adójogi szempontból helyesen kerüljenek be a vállalkozások könyvelési rendszereibe, hiszen míg korábban sokan csak az adóhatósági ellenőrzés megkezdése előtt kezdték kijavítani téves vagy helytelen könyvelési tételeiket, ma már elengedhetetlen a helyes elszámolások biztosítása az első adatrögzítéstől.

A szakember szerint csak így lehet minimalizálni annak kockázatát, hogy a NAV rendszerszerű, hibás könyveléseket észleljen az adózónál, ami elkerülhetetlenül további ellenőrzésekhez és súlyos adminisztrációs költségekhez, adókockázatokhoz vezetne.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik