Üzleti tippek

Vészesen közeleg a banki adategyeztetés határideje

Október 31-ig kell elvégezni a kötelező adategyeztetést – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Binder István hozzátette: a pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik.

A banki azonosítás csak azoknak előírás, akik 2017. június 26. előtt kötöttek bankszámlaszerződést.

A törvény az adategyeztetést minden olyan ágazatban előírja, ahol fennáll az esély arra, hogy pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására használjak fel, akár az ügyfelek tudta nélkül a pénzügyi számláit, adatait.

A szóvivő elmondta: az átvilágítás során a lakossági ügyfelek személyi okmányát, illetve lakcímkártyáját lemásolja a pénzügyi szolgáltató. Majd az ügyfélnek alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy nincs kiemelt közszereplői státusza, vagyis nem állami cég első számú vezetője, és nem is diplomata.

Zárolják a bankszámláját, aki október végéig sem azonosítja magát
A határidőt egyszer már kitolták, tovább nincs pardon.

Ha az ügyfél nem tudja személyesen intézni az adategyeztetést, akkor a lemásolt személyi okmányát, illetve lakcímkártyáját e-mailen és postán is beküldheti a pénzintézetnek, illetve több hitelintézetnél élő, online videóbeszélgetés is rendelkezésre áll a gyors adategyeztetéshez – írta az MTI.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik