Üzleti tippek

Rontott a hazai bankrendszer kilátásain a Moody’s

Az eddigi pozitívról stabilra változtatta a magyar bankrendszer kilátását a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött. A következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz, a javulás üteme pedig várhatóan lassulni kezd.

Az elemzésben azzal számolnak, hogy a magyar bankszektor rendszerszintű nem teljesítő kinnlevőség-állományának aránya a teljes hitelportfólión belül 5,5 százalék körüli szintre csökken 2019 végéig a tavalyi év végén mért 6,2 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a nem teljesítő követelések rátája 2016-ban még 15 százalék környékén járt.

Hozzátették: a magyar gazdaság fő hajtóerői közé tartoznak a háztartási szektor kiadásai, valamint a magánszektorbeli és az Európai Unió által finanszírozott beruházások.

A ház várakozása szerint a hitelellátás a következő 12-18 hónapban is erőteljesen növekszik, és elsősorban a magyar háztartásokra összpontosul, de a hitelkiáramlási ütem a későbbiekben lassulni kezd.

A bankok tőketartalék-helyzete és finanszírozási kondíciói stabilak, de a nyereségesség várhatóan kissé gyengülni fog. A hitelpiaci verseny ugyanis szűken tartja a nettó kamatréseket, miközben a tartalékolási költségek normalizálódnak, és a működési költségek emelkednek.

A prognózis szerint a magyar bankrendszer működési környezete továbbra is kedvező lesz:

A Moody’s-nál arra számítanak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) reálértéken számolva az idén 3,8 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal növekszik, vagyis ebben az előrejelzési távlatban is végig jóval meghaladja az euróövezeti átlagot.

Ugyanebben az időszakban 1,9 százalékos átlagos növekedést várnak az euróövezeti gazdaságokban.

A cég adatai alapján a magyar bankrendszer betétállománya a teljes eszközállomány 70 százalékát tette ki 2018 végén. A szakértők szerint továbbra is a betétállomány lesz a magyar bankok fő finanszírozási forrása.

A Moody’s hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a devizabetétek magas aránya refinanszírozási kockázatot jelent. A hitelminősítő majdnem három évig tartotta nyilván pozitív kilátással a magyar bankrendszert.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik