Belföld

Újabb felminősítés a magyar gazdaságnak

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi „BBB mínusz”-ról. Az új osztályzat kilátása stabil. Egy héten belül ez a második felminősítés: múlt pénteken a Standard & Poor’s szintén egy fokozattal javította a magyar besorolást.

Így a három piacvezető globális hitelminősítő közül már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén. A múlt heti és a mostani felminősítés előtt a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings egyaránt pozitív kilátást tartott érvényben a magyar szuverén adósbesorolásra, a Moody’s osztályzati kilátása azonban évek óta stabil.

A távirati iroda jelentése szerint a magyar államadós-besorolás felminősítésének indoklásában a Fitch Ratings kiemelte, hogy saját számítási módszere alapján a hazai össztermékhez (GDP) mért nettó külső magyar adósságráta a 2013-2017-es időszak 34,4 százalékos átlagáról tavalyig 10,2 százalékra csökkent. A hitelminősítő szerint a magyar külső nettó adósságráta csökkenésének fő okai között van a folyómérleg-egyenleg folyamatos – jóllehet most már szűkülő – többlete, a stabil külföldi működőtőke-beáramlás, valamint az Európai Uniótól érkező folyósítások.

A cég az EU-hoz fűződő viszonyt taglalva megemlíti, hogy erősödnek a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok. A Fitch elemzői azonban nem várják, hogy a hetedik cikkely szerint eljárás az idén jelentősen előrehaladna, bár megítélésük szerint az EU-folyósítások 2021-től javasolt csökkentése kiélezheti a viszonyt.

A Magyar Nemzeti Bank azonnal reagált a hírre, s üdvözölte a Fitch Ratings döntését.

Kiemelt kép: Vitaliy Belousov / Sputnik / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik