Üzleti tippek

Ismét díjazzák a közösségi befektetéseket és az esélyteremtő cégeket

Idén új szemlélet mentén és új néven kerül kiírásra a vállalati felelősségvállalás egyik legfontosabb hazai elismerése. Az „Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja” arra ösztönzi az üzleti élet szereplőit, hogy társadalmi és környezeti befektetéseik kimutathatóan, mérhetően járuljanak hozzá a fenntarthatósághoz.

A díj átalakulása követi a Magyar Adományozói Fórum (MAF) szervezeti átalakulását is, az egyesület ezentúl Effekteam néven folytatja a munkát.

A közösségi befektetések díj épít a 2011-2016 között évente meghirdetett „MAF Társadalmi Befektetések Díj” szakmai alapjaira, ugyanakkor figyelembe veszi és beépíti a vállalati felelősségvállalás terén az utóbbi években megjelent tendenciákat, gyakorlatokat. A pályázatok elbírálása során ezért az eddigieknél fontosabb szerepet kapnak a hatékony környezeti és társadalmi befektetések szempontjai, és a fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals – SDG).

A szakmai díj megújítása újabb fontos lépés abban a folyamatban, amely arra sarkallja az üzleti szektor szereplőit, hogy társadalmi és környezeti befektetéseik során tartsák szem előtt a mérhető, kimutatható hatások, pozitív változások szempontjait – emelte ki Molnár Klára igazgató.

A pályázatokat négy, az SDG-k alapján kialakított kategóriában díjazzák:

Esélyteremtő üzlet: olyan programok, amelyek hozzájárulnak a társadalmi jóllét megteremtéséhez az igazságosság elvének érvényesülésével, különös tekintettel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre és a mindenki számára elérhető minőségi táplálkozásra.

Jövő gazdasága: azok a kezdeményezések, amelyek segítik a fenntartható gazdaságot, termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt és támogatják a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését.

Zöld egyensúly: azok a pályázatok, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez.

Mindenki társadalma: a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, az élethosszig tartó tanulást és a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését célzó kezdeményezések.

A nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalkozások, illetve a startupok pályázatait is várják. Újdonság, hogy a shortlistre került pályamunkák közül szeptemberben a nagyközönség is választhat. A jelentkezéseket 2019. augusztus 1-jéig várják, a részletes kiírás elérhető az Effekteam Egyesület honlapján, a díjakat októberben adják át.

A szervezet 2006-os megalakulása óta a vállalati társadalmi befektetések iránt elkötelezett szakemberek egyik legelismertebb platformjává vált. Szakmai ernyőszervezetként az üzleti élet és a nonprofit szektor szereplőinek minél hatékonyabb együttműködésén dolgoznak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik