Üzleti tippek

A különadók mérséklése is növelné a hálózatfejlesztési hajlandóságot

Világszerte sorra jelennek meg az ötödik generációs hálózathoz kapcsolódó eszközök, fejlesztések. De vajon Magyarország mennyire áll készen az 5G bevezetésére, mikor lehet realitás egy országos 5G hálózat elindítása, és milyen kihívásokkal néznek szembe az ágazati szereplők?

„Bár az 5G-fejlesztések versenyfutásában Magyarország nem áll rosszul, az iparági szereplőknek még így is nagyon komoly kérdésekre kell megoldásokat találniuk meglehetősen rövid idő alatt” – mondta a Napi.hu-nak adott interjújában az Invitech nagykereskedelmi és hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Az 5G-s világban nagyobb lesz az együttműködésre való hajlandóság
Világszerte sorra jelentenek be ötödik generációs hálózathoz kapcsolódó fejlesztéseket.

Kis Albert hozzátette: az elmúlt 2-3 évben lényegesen nagyobb volumenű infrastruktúra-fejlesztések indultak el idehaza a távközlés területén is, mint a korábbi években – és az ehhez szükséges feltételeket részben újra fel kellett építeni. Úgy véli, sokkal többet és sokkal rövidebb idő alatt szeretnénk építeni, mint amire képesek lennénk a kompetencia, az emberi erőforrás és az eszközök korlátos volta miatt. Ezért drágább a fejlesztés, és nehezebb megvalósítani bizonyos elemeket.

A helyzet kialakulásához a Szupergyors Internet Program (SZIP) is hozzájárult, mivel rengeteg fejlesztést indukált, de a szakember szerint ezek kifutásával a helyzet stabilizálódni fog, és vissza fog térni egy kicsit nagyobb ütemű, de normalizálódó fejlesztési környezet.

A másik gazdasági vonatkozás a szektort érintő különadók, ezek csökkentése és/vagy a fejlesztések támogatására való felhasználása a fejlesztési hajlandóságot tovább növelhetné. Ami pedig a szabályozási környezetet illeti: ma Magyarországon nagyon nehéz létesíteni. Bonyolult és lassú az engedélyezés, ami komoly terhet ró a szolgáltatókra. Ezen három irányból lehetne segíteni: egyszerűsíteni kellene a folyamatot, emellett javítani lehetne az infrastruktúrához való hozzáférést is, illetve jobban kellene koordinálni ezeket a fejlesztési projekteket. Ezek a tényezők nem újak a piaci szereplők számára, és szerencsére a szabályozó foglalkozik velük. Továbbá olyan fórumokon is előjönnek ezek a kérdések, mint az 5G Koalíció. Itt is tudjuk, hogy nincs elég optikai infrastruktúránk az 5G-hez, és a szakmai műhelyekben keressük a megfelelő megoldásokat – fejtette ki a hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

Kérdésre válaszolva Kis Albert elmondta: Nyugat-Európában sem egyszerűbb hálózatot fejleszteni, mint hazánkban. Minél keletebbre megyünk, általában annál lazábbak a szabályok. Ennek megfelelően ott gyorsabban lehet megvalósítani a projekteket, de ezzel párhuzamosan sajnos a „káoszfaktor” is emelkedik.

Kis Albert

„Amit viszont több országban is láttam – főleg városi környezetben –, hogy összehangolják a fejlesztéseket. Egyszer építenek egy nagyon nagy kapacitású modern infrastruktúrát, és a továbbiakban az összes szolgáltató ezt használja. Ebben szerintem van logika” – tette hozzá.

Az interjúban szó volt arról is, hogy a magyarországi mobilhálózatok minősége a világ élvonalába tartozik, és látszik egy nagyon komoly szándék abban, hogy az 5G-ben se maradjunk le. „Ebben kormányzati elhatározás is van, hiszen sokan gondolják, hogy az egész gazdaság versenyképességét is meghatározzák ezek a technológiák, és számít, hogy egy ilyen rendszer milyen minőségben, milyen sebességgel kerül bevezetésre. Nem érzem azt, hogy valamiben nagyon le lennénk maradva, sok területen a gazdasági fejlettségünkhöz képest átlagon felül teljesítünk” – hangsúlyozta a szakember.

Nemzetközi szinten az látható, hogy a mobilszolgáltatók egyik fő fókuszterülete az 5G hálózatokon majdan működő alkalmazások kérdésköre, míg a szükséges vezetékes infrastruktúrát sok helyen erre szakosodott infrastruktúra-szolgáltatók fogják biztosítani. A vezérigazgató-helyettes szerint ez Magyarországon is egy lehetséges irány, és ebben az Invitech – független infrastruktúra-szolgáltatóként – komoly szerepet tud vállalni.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik