Üzleti tippek

Ismét a magyar államadósságot vizsgálja a Moody’s

A nemzetközi hitelminősítő 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először május 3-án, pénteken kerül sorra.

A Moody’s a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát október 25-ére tűzte ki. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat (egyenként két-két) pénteki időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára.

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar besorolások idei első felülvizsgálatát, és mindkettő felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait.

Február 15-én a Standard & Poor’s egy fokozattal BBB/A-2-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását az addigi BBB mínusz/A-3-ról. Az S&P új magyar osztályzatának kilátása stabil.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal BBB-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű adósságbesorolást az addigi BBB mínusz-ról. A Fitch új magyar osztályzatának kilátása is stabil.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén.

A Moody’s Baa3 besorolása a Fitch és az S&P módszertanában BBB mínusz-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának – felel meg. A magyar besorolásokra immár mindhárom hitelminősítő stabil kilátást tart érvényben – összegezte az MTI.

A globális pénzügyi válság utáni EU-szabályozás alapján – hacsak rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők minden naptári évben az általuk előre bejelentett időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket az uniós államadósok esetében.

Frissítés: Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást sem a Baa3 szintű osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására. A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik