Üzleti tippek
close-up view of financial graphs, bar, circle and line charts (3d render)

Ismét a magyar államadósságot vizsgálja a Moody’s

A nemzetközi hitelminősítő 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először május 3-án, pénteken kerül sorra.
Korábban a témában:

A Moody’s a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát október 25-ére tűzte ki. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat (egyenként két-két) pénteki időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára.

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar besorolások idei első felülvizsgálatát, és mindkettő felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait.

Február 15-én a Standard & Poor’s egy fokozattal BBB/A-2-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását az addigi BBB mínusz/A-3-ról. Az S&P új magyar osztályzatának kilátása stabil.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal BBB-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű adósságbesorolást az addigi BBB mínusz-ról. A Fitch új magyar osztályzatának kilátása is stabil.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén.

A Moody’s Baa3 besorolása a Fitch és az S&P módszertanában BBB mínusz-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának – felel meg. A magyar besorolásokra immár mindhárom hitelminősítő stabil kilátást tart érvényben – összegezte az MTI.

A globális pénzügyi válság utáni EU-szabályozás alapján – hacsak rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők minden naptári évben az általuk előre bejelentett időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket az uniós államadósok esetében.

Frissítés: Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást sem a Baa3 szintű osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására. A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények