Üzleti tippek

Brexit-káosz: erre készüljenek a hazai cégek

A BDO összegyűjtötte, hogy a britek megállapodás nélküli uniós kilépése esetén mit kell szem előtt tartaniuk a magyar vállalkozásoknak.
Korábban a témában:

A brit parlament alsóháza továbbra sem képes többségi támogatással rendelkező forgatókönyvet kialakítani az ország rendezett kilépésére az Európai Unióból, így továbbra is számottevő az esélye annak, hogy jövő pénteken, április 12-én az ország megállapodás nélkül távozik a közösségből. Ennek kockázataira mindenképpen célszerű előre felkészülniük azoknak a hazai vállalkozásoknak, amelyek gazdasági kapcsolatban állnak a szigetországgal – hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának adóigazgatója.

A kaotikus Brexit-tárgyalások újabb epizódja, hogy Theresa May június 30-ig történő halasztást kért.

Brexit: May június 30-ig kér halasztást
A brit miniszterelnök Donald Tusknak írt erről levelet.

Átmenet nélküli kilépés esetén az export/import-vámszabályok azonnal hatályba lépnek, ennek pedig komoly gyakorlati adó- és vámügyi következményei lesznek, például:

Ha egy brit kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező cég eddig vámhatóságot érintő tevékenységet nem folytatott, annak speciális azonosítót (EORI számot) kell igényelnie, különben nem vehet részt vámigazgatási eljárásban, így a kereskedelmi kapcsolatait is szüneteltetnie kell.

Ha egy magyar webáruház az Egyesült Királyságba van bejegyezve, számolnia kell azzal, hogy ott fenntartott készletről értékesítés esetén vámköltségek és 27 százalékos magyar áfa is rakódhat az áru értékének függvényében.

A vámjoggal kapcsolatos, az Egyesült Királyságban kiadott határozatok, engedélyek az EU tagállamokban érvényüket vesztik.

A 2018-ban a magyar adóalanyok által megfizetett brit áfa visszaigénylési kérelemének elektronikus benyújtását is célszerű április 12-e előtt megtenni, mert arra a kilépést követően már nem lesz mód.

A vámügyletekhez ajánlatos lesz a közvetett vámügynökököt alkalmazni, így a legtöbb esetben mentesülni lehet az import áfa finanszírozásától is. Az import során a vámolás sokszor már az EU másik tagállamában megtörténik, ilyenkor akár mellőzhető az import áfa megfizetése, azonban ekkor – szemben a hazai vámkezeléssel – az EKAER bejelentés lesz megkerülhetetlen.

A közösségen belül olyan jól bevált és szívesen alkalmazott megoldások, mint a vevői készlet, a háromszög- vagy láncügyeletek is új megközelítést igényelhetnek a későbbiekben, amennyiben az ügyletek kiinduló vagy végpontja az Egyesült Királyságban lesz.

Pozitív hatásként ugyanakkor a kilépést követően brit magánszemélyek számára nyújtott egyes szolgáltatások esetén a későbbiekben már nem kell magyar áfát felszámítani. Ilyenek például a reklámszolgáltatások, az adatfeldolgozás és információközlés, a tanácsadási tevékenység és egyes pénzügyi szolgáltatások.

SZJA és TB

Az Egyesült Királyság unióból történő kilépése a személyi jövedelemadóval kapcsolatos kötelezettségekre nem gyakorol hatást. A kettős adóztatást elkerülő egyezmények továbbra is alkalmazandóak lesznek.

A kilépési időponttól kezdődően ugyanakkor a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló rendeletek az Egyesült Királyságban érvényüket vesztik. Vagyis az uniós állampolgárokat többé nem illetik meg automatikusan ugyanazok az ellátási jogok, amelyeket a brit állampolgárok is alanyi jogon élveznek.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Neil Hall

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.