Üzleti tippek
London, 2019. január 16.
A brexitet ellenzõk tüntetnek a londoni parlament elõtt 2019. január 16-án. Ezen a napon ellenzéki bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Theresa May brit miniszterelnök kormánya ellen, s errõl az este folyamán szavaz a londoni parlament alsóháza. Az elõzõ nap a képviselõk nagy többsége elutasította a brit EU-tagság megszûnésének (brexit) feltételrendszerérõl az Európai Unióval kötött megállapodást.
MTI/EPA/Neil Hall

Brexit-káosz: erre készüljenek a hazai cégek

A BDO összegyűjtötte, hogy a britek megállapodás nélküli uniós kilépése esetén mit kell szem előtt tartaniuk a magyar vállalkozásoknak.
Korábban a témában:

A brit parlament alsóháza továbbra sem képes többségi támogatással rendelkező forgatókönyvet kialakítani az ország rendezett kilépésére az Európai Unióból, így továbbra is számottevő az esélye annak, hogy jövő pénteken, április 12-én az ország megállapodás nélkül távozik a közösségből. Ennek kockázataira mindenképpen célszerű előre felkészülniük azoknak a hazai vállalkozásoknak, amelyek gazdasági kapcsolatban állnak a szigetországgal – hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának adóigazgatója.

A kaotikus Brexit-tárgyalások újabb epizódja, hogy Theresa May június 30-ig történő halasztást kért.

Britain's Prime Minister Theresa May arrives on March 21, 2019 in Brussels on the first day of an EU summit focused on Brexit. - European Union leaders meet in Brussels on March 21 and 22, for the last EU summit before Britain's scheduled exit of the union. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
Brexit: May június 30-ig kér halasztást
A brit miniszterelnök Donald Tusknak írt erről levelet.

Átmenet nélküli kilépés esetén az export/import-vámszabályok azonnal hatályba lépnek, ennek pedig komoly gyakorlati adó- és vámügyi következményei lesznek, például:

Ha egy brit kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező cég eddig vámhatóságot érintő tevékenységet nem folytatott, annak speciális azonosítót (EORI számot) kell igényelnie, különben nem vehet részt vámigazgatási eljárásban, így a kereskedelmi kapcsolatait is szüneteltetnie kell.

Ha egy magyar webáruház az Egyesült Királyságba van bejegyezve, számolnia kell azzal, hogy ott fenntartott készletről értékesítés esetén vámköltségek és 27 százalékos magyar áfa is rakódhat az áru értékének függvényében.

A vámjoggal kapcsolatos, az Egyesült Királyságban kiadott határozatok, engedélyek az EU tagállamokban érvényüket vesztik.

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 3 : European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici holds a press conference on border issue in No Deal Brexit in Brussels, Belgium on April 3, 2019. 
 Dursun Aydemir / Anadolu Agency

A 2018-ban a magyar adóalanyok által megfizetett brit áfa visszaigénylési kérelemének elektronikus benyújtását is célszerű április 12-e előtt megtenni, mert arra a kilépést követően már nem lesz mód.

A vámügyletekhez ajánlatos lesz a közvetett vámügynökököt alkalmazni, így a legtöbb esetben mentesülni lehet az import áfa finanszírozásától is. Az import során a vámolás sokszor már az EU másik tagállamában megtörténik, ilyenkor akár mellőzhető az import áfa megfizetése, azonban ekkor – szemben a hazai vámkezeléssel – az EKAER bejelentés lesz megkerülhetetlen.

A közösségen belül olyan jól bevált és szívesen alkalmazott megoldások, mint a vevői készlet, a háromszög- vagy láncügyeletek is új megközelítést igényelhetnek a későbbiekben, amennyiben az ügyletek kiinduló vagy végpontja az Egyesült Királyságban lesz.

Pozitív hatásként ugyanakkor a kilépést követően brit magánszemélyek számára nyújtott egyes szolgáltatások esetén a későbbiekben már nem kell magyar áfát felszámítani. Ilyenek például a reklámszolgáltatások, az adatfeldolgozás és információközlés, a tanácsadási tevékenység és egyes pénzügyi szolgáltatások.

SZJA és TB

Az Egyesült Királyság unióból történő kilépése a személyi jövedelemadóval kapcsolatos kötelezettségekre nem gyakorol hatást. A kettős adóztatást elkerülő egyezmények továbbra is alkalmazandóak lesznek.

A kilépési időponttól kezdődően ugyanakkor a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló rendeletek az Egyesült Királyságban érvényüket vesztik. Vagyis az uniós állampolgárokat többé nem illetik meg automatikusan ugyanazok az ellátási jogok, amelyeket a brit állampolgárok is alanyi jogon élveznek.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Neil Hall

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények