Nagyvilág

Brexit: May június 30-ig kér halasztást

A brit EU-tagság megszűnésének legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett pénteki levelében Theresa May brit miniszterelnök, nyitva hagyva a korábbi kilépés lehetőségét.

Jelen állás szerint a brexit céldátuma április 12., bár a brit parlament még nem fogadott el semmilyen kilépési tervet.

A Downing Street által ismertetett háromoldalas levél szerint May azt javasolja, hogy ha a június 30-i határidő előtt sikerül ratifikálni a Brexit feltételrendszerét rögzítő – a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított – megállapodást, akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint London valójában olyan ratifikációs menetrendre törekszik, amely még május 23. előtt lehetővé tenné a kilépést az Európai Unióból, ugyanis így az Egyesült Királyságnak nem kellene részt vennie az aznap kezdődő európai parlamenti választásokon.

Theresa May közli azonban az uniós állam- és kormányfők alkotta testület vezetőjével azt is, hogy a brit kormány folytatja előkészületeit az EP-választási részvételre, arra az esetre, ha ez elkerülhetetlennek bizonyulna.

Brexit: Mayt kötelezték a halasztás kezdeményezésére
Mindenképpen el akarják kerülni a megállapodás nélküli kiválást.

Közben kiderült, rugalmas, akár egy évig tartó halasztást fog javasolni az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének határidejére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – legalábbis ezt közölték pénteken brüsszeli diplomáciai források.  “Ez Tusk ötlete, amelyet ma fognak a tagállamok elé terjeszteni” – mondta egy magas rangú uniós tisztségviselő.

Hozzátette, Theresa May brit kormányfő elé fogják tárni a javaslatot a jövő heti rendkívüli EU-csúcson, amennyiben azt a bennmaradó huszonhét ország támogatja.

(MTI, BBC)

Kiemelt kép: Aris Oikonomou / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik