Üzleti tippek

Még mindig küszködnek a lánctartozással a hazai cégek

A késedelmes fizetés leginkább a középvállalatoknál és az építőiparban jellemző.

A GVI felmérése szerint a cégek több mint felének legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2018 első félévében, a válaszadók 8 százaléka pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018. júliusi negyedéves konjunktúrafelvételének keretében 400 hazai céget kérdezett meg.

Némi javulás azért látható

A megkérdezett vállalkozásoknak átlagosan kevesebb késve fizető partnerük van, és bevételeik kisebb hányadát kapják meg késve, mint az elmúlt években. Azon cégek aránya viszont enyhén nőtt 2018 januárjához képest, amelyek vevőik késedelmes fizetése miatt legalább egyszer nem tudtak időben fizetni a beszállítóiknak.

A válaszadók 55%-a rendelkezett olyan üzleti partnerrel, amely a tavalyi első félévben több alkalommal is késve fizetett. Ugyanezen cégek aránya 2017 második félévében 63%, míg egy évvel korábban 78% volt, azaz a legutóbbi adatfelvételekhez képest kevesebb válaszadó jelezte ezt a problémát.

Forrás: GVI

Szintén csökkent azon társaságok aránya, melyeknek üzleti partnereik több mint fele fizetett késedelmesen. Tavaly júliusban a cégek 2%-a, 2018 januárjában 3%-a, míg 2017 januárjában a válaszadók 7%-a számolt be erről.

A leginkább érintettek a 100–249 fő között foglalkoztató középvállalkozások voltak, melyek 63%-a volt kapcsolatban késve fizető partnerrel. Ugyanakkor átlagosan partnereik 13%-a fizetett többször is késedelmesen.

Még mindig az építőipar…

A felmérés alapján a leggyakrabban az építőiparban, illetve az egyéb gazdasági szolgáltatások területén működő vállalkozások találkoztak a jelenséggel: előbbiek 67, míg utóbbiak 57%-a volt kapcsolatban késve fizető vállalkozással.

Átlagosan az építőipari cégek partnereinek mindössze 16%-a, az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő vállalkozások partnereinek pedig 12%-a fizetett több alkalommal is késedelmesen.

Tulajdonszerkezet szerint nem volt lényeges eltérés

A tisztán hazai tulajdonú cégek 55%-a került kapcsolatba késedelmesen fizető üzleti partnerrel, átlagosan partnereik 9%-a fizetett a megadott határidőnél később. A külföldi (rész)tulajdonú cégek körében pedig 51 százalék ez az arány, míg átlagosan partnereik 8 százaléka fizetett határidőn túl.

Még mindig súlyos probléma a körbetartozás

A lánctartozás okozta problémák súlya a válaszadó cégek 79 százaléka szerint nem változott, 21 százalékuk szerint csökkent, míg fél százalékuk szerint nőtt a felmérést megelőző féléves időszakban.

A probléma súlyosbodását érzékelők aránya összességében csökkent a korábbi eredményekhez képest. Míg ez az arány 2016 év elején 10 százalék volt, addig 2017 és 2018 januárjában 8-8 százalék. A javulást érzékelők aránya a 20–49 fős méretű vállalkozások körében volt a legalacsonyabb (14%), míg az 50–99 fő közötti kategóriában a legmagasabb (29%).

Ágazatok szerint leginkább az építőipari, illetve az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő cégek (mindkét csoportban 25%) számoltak be arról, hogy a körbetartozás által okozott problémák súlya csökkent üzleti partnereik körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik