Üzleti tippek

Emelkedő bérköltségekre számítanak a kkv-k

Stabil 8 százalékos árbevétel-növekedéssel, de a korábbiakhoz képest kissé szerényebb, 4 százalékos profitnövekedéssel terveznek a cégek idén – derül ki a K&H kkv-kat érintő bizalmi index kutatásából. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg az ágazatok közül az ipar lehet a húzóerő.

„A bizalmi index legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy a bevételnövekedés dinamikája stabil és továbbra is kedvező, hiszen több mint egy éve várnak a vállalkozások ilyen magas növekedést. Eközben azonban a nyereségbővülés várt mértéke kissé mérséklődött a korábbi 5-6%-hoz képest. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a cégek már számolnak az infláció növekedése miatt várhatóan emelkedő költségekkel, illetve a bérköltségek emelkedésével” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a kkv-marketing főosztály vezetője.

A vállalkozások fele 0-6% közötti, egy jelentős részük pedig 6% feletti árbevétel-növekedésre számít idén (41%), és csupán a cégek töredéke (4%) tervez a jelenleginél alacsonyabb bevétellel.

A kicsiknek mehet a legjobban idén

Ismételten a mikrovállalkozások terveznek a legmagasabb bevételnövekedéssel, holott náluk csökkent leginkább annak várt mértéke (8,7%). A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan mértékű bővülést várnak, mint az előző negyedévben (7,7%) miközben egyedül a középvállalkozások várakozásai javultak 5,5%-ról 8,5%-ra.

Ágazati szinten az ipari, építőipari cégek számítanak a legmagasabb, 11,9%-os bevételnövekedésre.

A kereskedelem és a szolgáltató szektor tőlük kissé lemaradva 7,9% és 7% árbevétel-növekedéssel számol, míg a sort a mezőgazdaság zárja (5%).

A profitbővülés várt mértéke is a mikrovállalkozásoknál a legmagasabb (5%). A kisvállalkozások számolnak a legszerényebb profitnövekedéssel (3,6%), miközben a középvállalkozások várakozásai javultak egyedül, 4%-ról 4,6%-ra.

Az ágazatok közül a mezőgazdasági és szolgáltató szektor számít a legvisszafogottabb nyereségbővülésre (2,9% és 3%), miközben a legoptimistább ipari cégek több mint kétszer magasabb profitnövekedést valószínűsítenek (8%).

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik