Üzleti tippek

Egyre többen lesznek egyéni vállalkozók

A tavalyi évben is tömegesen alakultak egyéni vállalkozások, a számuk megközelíti a félmilliót.

Az Opten céginformációs szolgáltató összegzése szerint a cégek számához viszonyítva a legtöbb egyéni vállalkozó az oktatásban, pénzügyi területen, a mezőgazdaságban és művészeti területen működik.

Hat éve töretlenül növekszik az egyéni vállalkozók száma Magyarországon, és a jogszabályok változásával 2019-ben még tovább növekedhet ennek a gazdasági formának a népszerűsége – mondta Pertics Richárd céginformációs igazgató.

Az Opten adatai szerint 2018-ban 75.558 egyéni vállalkozás jött létre, emellett 35.828 megszűnt, így az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496.600. A tendencia egyértelmű, és néhány héten belül félmillió fölé emelkedhet ez a szám.

A gazdasági forma népszerűsége az alacsony adminisztrációs költségeknek, a gyors vállalkozás indításnak és a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezetnek köszönhető – fejtette ki Pertics Richárd. Hozzátette: idén az alanyi adómentesség kiterjesztése adhat újabb lökést az egyéni vállalkozási forma népszerűségének.

Rövid távon segíthet a gazdaságnak a sok új vállalkozás, hosszú távon azonban a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat, mivel az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent. Az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partnercégek életébe – idézte a szakértőt az MTI.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik