Üzleti tippek

Már háromszázezren választották a katázást

A héten átlépte a háromszázezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma, mindez pedig azt jelenti, hogy már majdnem minden harmadik cég ezt az uniós szinten is példaértékű adózási módot választja – tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t.

A pénzügyminiszter kiemelte, a kormány minél alacsonyabb adókkal kívánja segíteni a kisvállalkozókat, ezért hozta létre egyebek mellett a katát is, amelynek eredményei az ország versenyképessége szempontjából is jelentősek.

Varga Mihály szerint a csatlakozási adatok arra is rávilágítanak, hogy a kisebb vállalkozások hajlandóak befizetni az egyszerű és alacsony adót. Szerinte a kata népszerűsége érthető, hiszen ez a magyar adózás történetének legegyszerűbb és a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási formája.

Havi 50 ezerrel letudható az adózás

A katásoknak – főszabály szerint – havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, az összeg befizetésével az érintettek megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól ugyanúgy, mint a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól. A szabályrendszer nem terheli különösebb adminisztrációval az érintett vállalkozókat, amelyek így könnyen és nem túl nagy anyagi ráfordítással letudhatják adókötelezettségüket.

Az Országgyűlés 2016 végén az addigi duplájára emelte a kata bevételi értékhatárát, így most már azok a vállalkozások is választhatják ezt az adómódszert, amelyek havonta egymillió forint bevételre tesznek szert. Varga Mihály a további intézkedések közül kiemelte az áfát érintő mentességi szabály kedvező változását.

Ha az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium javaslatát, akkor jövőre 4 millió forinttal, 12 millió forintra emelkedik az áfamentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál.

Kiemelt fotó: MTI / Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik