Üzleti tippek

Fontos NAV-os nyomtatvány késik

A NAV oldalán még nem található meg a 1908-as nyomtatvány, amely alapján a 2019-es havi bevallásokat kell elkészíteniük a cégeknek – hívta fel a figyelmünket Angyal József okleveles adószakértő. Ez az a bevallás, amelyet a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról kell teljesíteniük a cégeknek. Vagyis a náluk foglalkoztatottak közterheiről.

S bár az első idei évre vonatkozó bevallást csak február 12-én kell elkészíteni, a vonatkozó kormányrendelet szerint a 1908-as nyomtatványnak már január 13-án fel kellett volna kerülnie a NAV oldalára.

Az állami adó- és vámhatóság meghatározza és közzéteszi a rendszeresített nyomtatványok tartalmát és formáját, gondoskodik arról, hogy azok az adózók számára megfelelő időben, könnyen elérhető helyen álljanak rendelkezésre. A bevallási és adatszolgáltatási nyomtatványokat – ideértve az adóhatóság honlapján közzétett informatikai alkalmazásokat – a benyújtásukra előírt határidőt megelőzően legalább harminc nappal kell közzétenni, kivéve, ha időközben a nyomtatványok, illetve az informatikai alkalmazások változtatását igénylő jogszabály-módosítás kihirdetésére került sor.

A harminc nappal korábbi közzétételre azért van szükség, hogy az informatikusoknak legyen idejük rá, hogy az első esedékes bevallásig aktualizálják a cégeknél használt programokat. Ehhez értelemszerűen még hozzá sem tudtak kezdeni.

Kérdeztük a NAV-ot is a késlekedés okáról. Amint válaszolnak, közöljük.

FRISSÍTÉS: A NAV gyorsan lépett. Kedd délután, nem sokkal háromnegyed öt előtt kikerült a 1908-as az adóhatóság oldalára.

Kiemelt kép:MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik