Üzleti tippek

Két magyar cég is bekerült a régió legjobbjai közé

A Deloitte ismét összeállította a leggyorsabban fejlődő technológiai vállalkozások rangsorát.

Minden korábbinál nagyobb növekedést értek el az idei Deloitte Technology Fast 50 Central Europe listán szereplő cégek, az előző négy évben átlagosan 1290 százalékkal bővült az árbevételük.

Az immár 19. alkalommal meghirdetett verseny győztese a cseh Prusa Research lett, a 3D-s nyomtatással foglalkozó vállalkozás 17 118 százalékos forgalombővülést ért el. A tavalyi rangsor élén végző, online repülőjegy-foglalási szolgáltatást működtető, szintén cseh Kiwi.com 14 377 százalékos fejlődést tudott felmutatni, amellyel a második helyet érték el. A harmadik helyezett a horvát Q Software lett 3894 százalékos árbevétel-növekedéssel.

„Az idén sorban harmadszor döntöttek rekordot a régió technológiai vállalatai az átlagos növekedésük alapján, ami azt mutatja, hogy folytatódik az ágazat robbanásszerű fejlődése a térségben. Eltérően az előző évektől, amikor az első ötbe kizárólag új szereplők kerültek be, idén az élmezőnyben két olyan társaság is található, amelyek már tavaly is ott voltak az elit rangsorban” – mondta Csűrös Balázs, a Deloitte Technology Fast 50 hazai programvezetője.

Magyarországot idén két cég képviseli a rangsorban

  • A Supercharge Kft. 740 százalékos növekedéssel a 12. helyet szerezte meg a régiós listán. A 2010-ben alapított alkalmazásfejlesztő cég Budapest mellett már Londonban is rendelkezik irodával.
  • A másik hazai vállalkozás, a 2011-ben alapított SmartFront elsősorban kis- és középvállalatok számára fejleszt rugalmas, webalapú vállalatirányítási megoldásokat. A társaság 2014 és 2017 között 288 százalékkal tudta növelni árbevételét, ezzel a 45. lett az idei Fast 50 listán.

A Deloitte Magyarország leginnovatívabb technológiai fejlesztés különdíját az Ultinous kapta. A mesterséges intelligenciára alapozott videoanalitikai technológiát fejlesztő cég tavaly jött létre, és már a globális piacon terjeszkedik. A deep learning alapú arcfelismerő algoritmusukkal elsősorban kereskedelmi, biztonsági és webes alkalmazásokat támogatnak.

Intelligens utcabútorokkal is be lehet kerülni a versenybe

A Fast 50 rangsorban való szerepléshez még túl fiatal cégek számára kiírt Rising Star kategóriában az okosutcabútorokat fejlesztő horvát Include tudta felmutatni a leggyorsabb fejlődést. A nagyméretű, de jelentős növekedést elérő társaságokat értékelő Big5 kategóriában a cseh ZOOT online ruházati üzlet nyert.

A leginnovatívabb technológiai fejlesztés díját idén harmadik alkalommal választotta meg a független zsűri, a győztes a litván Brolis Semiconductor lett. A cég vérminták elemzésére használható kompakt lézeres berendezést fejlesztett ki. Ebben az évben a kiemelkedő társadalmi és szociális hatású innováció új kategóriaként jelent meg a versenyben, a győztes pedig a napelemek új generációját fejlesztő lengyel Saule Technologies lett.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik