Üzleti tippek

Egyre több a kínai turista Budapesten

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma augusztusban tovább nőtt, és január-augusztus között a vendégéjszakák száma megközelítette a hétmilliót – közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a KSH adatai alapján.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint augusztusban a fővárosban leginkább a belföldi vendégérkezések száma növekedett 9,6 százalékkal, és ehhez hasonló mértékben nőtt a belföldi vendégéjszakák száma is. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevételénél 13,8 százalékos volt a bővülés.

A Budapestre utazó külföldi vendégek közül főként az Európán kívüli piacokról érkezők száma emelkedett augusztusban. Kínából 43 százalékkal, Izraelből 31,1 százalékkal, az Egyesült Államokból 22,4 százalékkal, a Koreai Köztársaságból 21,9 százalékkal érkeztek többen.

Egy külföldi vendég átlagosan 2,4 éjszakát, míg egy átlagos belföldi vendég kereken 2 éjszakát tölt Budapesten.

Az 57 ezer belföldi vendéget vonzó és mintegy 124 ezer belföldi vendégéjszakát kitermelő, kiemelkedően erős augusztusi forgalom a fürdők és strandok számain is látszik. A tavalyihoz képest 8 százalékkal többen keresték fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. egységeit.

Augusztusban 522 ezer napijegyet vásároltak a budapesti strandokon és gyógyfürdőkben, ami még a hőségriadókkal tarkított 2017-es szezon forgalmához képest is számottevő növekedés – írta a turisztikai központ.

Január-augusztusban a külföldi vendégéjszakák száma meghaladta a hatmilliót. A mintegy 2 millió 545 ezer külföldi vendég több mint 6 millió 70 ezer vendégéjszakát töltött el a magyar fővárosban. A külföldi és belföldi vendégforgalom megközelítette a hárommilliót az első nyolc hónapban, a vendégéjszakák összesített száma pedig közel jár a hétmillióhoz.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik