Belföld

Imádják a kínaiak Magyarországot

Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) előállításából a turizmus egyre nagyobb részt vállal, ezért az országnak az a gazdasági érdeke, hogy az ide irányuló turistaforgalmat folyamatosan növelje – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködése (16+1) turisztikai miniszteri konferenciáján vett rész a dél-dalmáciai Dubrovnikban. Szijjártó Péter kiemelte: ezt a növekedést elsősorban azokból az országokból kell elérni, ahonnan a sokat költő turisták érkeznek. Márpedig a kínaiak a legtöbbet költő turisták közé tartoznak a világon – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: tavaly 258 milliárd dollárt költöttek világszerte a kínai turisták.

A miniszter szerint ezért kifejezetten jó hír, hogy

a Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom dinamikusan bővülést mutat. Tavaly 227 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az idei év első felében pedig 140 ezer kínai turista volt Magyarországon, ami további 11 százalékos növekedés.

Annak érdekében, hogy tovább növeljük a Magyarországra irányuló kínai turistaforgalmat, Kínában immár 14 városban tudnak a külképviseletek vízumigényléseket fogadni, illetve 48 órán belül kiadni magyarországi beutazási engedélyeket – mondta a tárcavezető.

Kiemeltk épünkön:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Lo Su-kang kínai kulturális és turisztikai miniszterrel a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködése (16+1) turisztikai miniszteri konferenciáján Dubrovnikban 2018. szeptember 19-én.
MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev

Ajánlott videó

Olvasói sztorik