Üzleti tippek
Analyzing data, Businessman working and checking market data in office, hand pointing on the data presented in the chart on tablet

Jelentős átrendeződés zajlik a magyar távközlési piacon

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 08. 07. 14:22

Nagy átalakuláson megy keresztül a hazai szektor, egymást érik a tranzakciók. Az iparági konszolidációból az Invitel-csoport is kivette a részét, amelynek a lakossági üzletágát a Digi vásárolta meg, a vállalati üzletága pedig Invitech néven különálló ICT-szolgáltatóként működik.
Korábban a témában:

„Úgy látom, hogy a globális és helyi trendek egyszerre érvényesülnek a hazai távközlési piacon. Globális trend például a konvergencia, a vezetékes- és a mobilszolgáltatók összeolvadása, amit lehet látni Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban vagy az Egyesült Államokban. De globális jelenség az is, hogy egyre koncentráltabb a piac, egyre nagyobbak a szereplők, ami nem véletlen, hiszen fontos szempont lett a méretgazdaságosság” – emelte ki az Invitech vezérigazgatója, David Blunck a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

A távközlés egyre nagyobb beruházást igényel, sok forrást emészt fel a hálózatok fejlesztése és működtetése, ezért komoly megtakarítást jelent, ha kevesebb párhuzamos rendszert kell kiépíteni. A hazai tényezők nagyon hasonlók, követjük a globális trendeket, csak idő kérdése volt, hogy a magyar piacon is lássunk olyan kiváltó okot, ami nagyobb mozgást indukál. Ez itt a Digi két lépése volt, vagyis az Invitel lakossági üzletágának megvásárlása és a tervezett mobilpiaci belépés, főleg ezek adtak lökést a hazai távközlési piac átalakulásának – fejtette ki David Blunck.

Az Invitech vezére további piaci koncentrációra számít, mivel még mindig sok kisebb kábelszolgáltató működik idehaza. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a hagyományos szolgáltatók száma változik, hanem új szereplők vagy új üzleti modellek is megjelennek például az 5G, vagyis az ötödik generációs hálózat – és az IoT – a Dolgok Internete – forradalom kapcsán.

Az Invitech önmagában is megállja a helyét

David Blunck

„Üzleti ICT-specialistaként arra fókuszálunk, hogy a közepes és nagyobb vállalatoknak nyújtsunk infokommunikációs szolgáltatást. Ezeknek az ügyfeleknek az elvárásai különböznek a lakossági igényektől, hiszen szinte minden megoldás testre szabott, sokszor konvergált szolgáltatást igényelnek az ügyfelek az adatátviteltől a felhőszolgáltatásokon keresztül az adatközponti vagy az IT-biztonsági megoldásokig. Az ügyfelek értékelik, hogy az Invitech megérti a komplex üzleti problémát.

Azt gondolom, hogy az Invitech önmagában is megállja a helyét, ez látszik a számainkon is, hiszen a vállalat nyereséges. Legnagyobb ügyfeleink közé tartozik lényegében az összes hazai távközlési piaci szereplő, tehát közvetetten ezeken az ügyfeleinken keresztül jelen vagyunk a lakossági piacon is” – összegezte a vezérigazgató. A teljes interjút itt olvashatja el.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.