Üzleti tippek

Az emberek után a tárgyak is rákattannak az internetre

Komoly esély van arra, hogy a dolgok internete lesz az a következő nagy dobás, ami alapjaiban változtathatja meg azt, hogy miként élünk és dolgozunk.

Az IoT egyszerre komplex, ugyanakkor aránylag egyszerűen leírható jelenség. Az Internet of Things kifejezésnek a neve miatt némi hátrányból kell indulnia, hiszen nem tartalmazza a mostanában olyan trendi „smart” vagy „okos” szavakat. Ennek ellenére a „dolgok interneténél” intelligensebb, okosabb technológiát nehezen lehetne említeni – olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech Solutions szakmai együttműködésével készült összeállításban.

Magyarul általában az angol elnevezés szó szerinti fordítását használjuk, a kevésbé használt, de időnként előforduló változat a „tárgyak internete”.

Az IoT egy olyan hálózatban működő, internetet használó rendszer, amelyen különböző tárgyak kommunikálnak és juttatnak el információkat egymásnak, illetve a rendszert üzemeltető embereknek, cégeknek.

A dolgok ilyen típusú kommunikációjának további fontos jellemzője, hogy mindez automatizálva, külön emberi beavatkozás nélkül zajlik, ezért szerteágazó területeken nyújt rendkívül hasznos segítséget az üzleti vagy magánfelhasználóknak.

Behálózzák a világot az okoseszközök

Az alapokat a jellemzően valamilyen szenzorral rendelkező okoskészülék adja, amely a környezetben lezajló folyamatok, állapotok, körülmények megfigyelésére, mérésére képes. Majd ezt követően az eszköz a keletkezett adatokat továbbítja egy távoli számítógép, szerver vagy akár mobilos alkalmazás felé.

Az IoT működése leginkább a világhálóhoz hasonlítható. A dolgok internete is használ végpontokat, hálózatot, szervert és alkalmazásokat, hiszen a feladat itt is az, hogy az információ – lehetőleg minél gyorsabban – eljusson valahová. Az Internet of Things megjelenhet a mindennapjainkban, a bennünket körülvevő tárgyakban, a lakásban, autóban, éppen ezért az ilyen példákkal a legkönnyebb elmagyarázni a működését.

További részleteket itt olvashat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik