Üzleti tippek
Internet of things (IOT) concept with a network of connected objects exchanging data with wireless connection, person touching virtual screen, smart home

Az emberek után a tárgyak is rákattannak az internetre

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 05. 18. 14:50

Komoly esély van arra, hogy a dolgok internete lesz az a következő nagy dobás, ami alapjaiban változtathatja meg azt, hogy miként élünk és dolgozunk.
Korábban a témában:

Az IoT egyszerre komplex, ugyanakkor aránylag egyszerűen leírható jelenség. Az Internet of Things kifejezésnek a neve miatt némi hátrányból kell indulnia, hiszen nem tartalmazza a mostanában olyan trendi „smart” vagy „okos” szavakat. Ennek ellenére a „dolgok interneténél” intelligensebb, okosabb technológiát nehezen lehetne említeni – olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech Solutions szakmai együttműködésével készült összeállításban.

Magyarul általában az angol elnevezés szó szerinti fordítását használjuk, a kevésbé használt, de időnként előforduló változat a „tárgyak internete”.

Az IoT egy olyan hálózatban működő, internetet használó rendszer, amelyen különböző tárgyak kommunikálnak és juttatnak el információkat egymásnak, illetve a rendszert üzemeltető embereknek, cégeknek.

A dolgok ilyen típusú kommunikációjának további fontos jellemzője, hogy mindez automatizálva, külön emberi beavatkozás nélkül zajlik, ezért szerteágazó területeken nyújt rendkívül hasznos segítséget az üzleti vagy magánfelhasználóknak.

Behálózzák a világot az okoseszközök

Az alapokat a jellemzően valamilyen szenzorral rendelkező okoskészülék adja, amely a környezetben lezajló folyamatok, állapotok, körülmények megfigyelésére, mérésére képes. Majd ezt követően az eszköz a keletkezett adatokat továbbítja egy távoli számítógép, szerver vagy akár mobilos alkalmazás felé.

Az IoT működése leginkább a világhálóhoz hasonlítható. A dolgok internete is használ végpontokat, hálózatot, szervert és alkalmazásokat, hiszen a feladat itt is az, hogy az információ – lehetőleg minél gyorsabban – eljusson valahová. Az Internet of Things megjelenhet a mindennapjainkban, a bennünket körülvevő tárgyakban, a lakásban, autóban, éppen ezért az ilyen példákkal a legkönnyebb elmagyarázni a működését.

További részleteket itt olvashat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.