Üzleti tippek
Budapest, 2012. június 19.
Egy építõipari munkás pihen a X. kerületi Maglódi úti Munkavállalói Hotel egyik szobájában. A szálloda közel 300 férõhellyel biztosít szállást az otthonuktól távol dolgozóknak.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A béremelés nem biztos, hogy elég a dolgozók megtartásához

24.hu
24.hu

2018. 05. 09. 13:28

Egy jó minőségű munkásszállás komoly megtartó erővel bír a kékgallérosok körében – vélik a Staff House Zrt. által megkérdezett humánerőforrás-szakemberek. A gyártóvállalatok HR-vezetőivel és a legnagyobb munkaerőkölcsönzők bevonásával készített friss kutatás szerint a vállalatok az egyre kiélezettebb verseny ellenére elsősorban még mindig béremeléssel kívánják megtartani a kékgalléros munkaerőt, de emellett még a megfelelő minőségű szállás biztosítása és a juttatási csomag bővítése számít a legelfogadottabb eszközöknek.
Korábban a témában:

A kutatásba bevont, kékgalléros munkaerővel foglalkozó humánerőforrás-szakemberek visszajelzései megerősítették, hogy az elszállásolás körülményei kulcsfontosságúak a munkatársak megtartásában. A megkérdezett szakemberek több mint háromnegyede úgy véli, hogy a jó minőségű munkásszállás nagymértékben pozitívan hat a fluktuáció alakulására.

Több tízezer ember hiányzik a gyártó szektorból, ilyen munkaerőpiaci körülmények között minden eszköz felértékelődik, amellyel a fluktuáció csökkenthető. A HR-vezetők körében egyre többen ismerik fel, hogy az a munkavállaló, aki elégedett életkörülményeivel, sokkal szívesebben és tovább marad az adott munkáltató vállalatnál. Tapasztalataink szerint a szállás felszereltsége és állapota kulcsfontosságú ennek az élménynek a biztosításához

– egészítette ki a felmérés eredményeit a kutatást végző cég vezérigazgatója, Kondor András.

A felmérés kitért arra is, hogy milyen további eszközöket használnak a munkáltatók a munkavállalók megtartására.

  • Az utóbbi években kiélezetté vált bérverseny ellenére továbbra is a béremelést tekintik a legeredményesebb eszköznek a HR-szakemberek.
  • Emellett leggyakrabban még a megfelelő minőségű munkásszállást, illetve a juttatási csomag bővítését említették a megkérdezettek.
  • Ezeken felül, de kisebb gyakorisággal alkalmazzák a munkakörülmények javítását célzó intézkedéseket, továbbá
  • a munkatársak elégedettségének mérését és a jutalmazási rendszer bővítését, illetve
  • egyebek mellett a képzési és mentoring programokat.

Kiemelt képünk illusztráció, hat éve készült, egy építőipari munkás pihen a szállásán. MTI / Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.