Üzleti tippek
Budapest, 2012. június 19.
Egy építõipari munkás pihen a X. kerületi Maglódi úti Munkavállalói Hotel egyik szobájában. A szálloda közel 300 férõhellyel biztosít szállást az otthonuktól távol dolgozóknak.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A béremelés nem biztos, hogy elég a dolgozók megtartásához

24.hu
24.hu

2018. 05. 09. 13:28

Egy jó minőségű munkásszállás komoly megtartó erővel bír a kékgallérosok körében – vélik a Staff House Zrt. által megkérdezett humánerőforrás-szakemberek. A gyártóvállalatok HR-vezetőivel és a legnagyobb munkaerőkölcsönzők bevonásával készített friss kutatás szerint a vállalatok az egyre kiélezettebb verseny ellenére elsősorban még mindig béremeléssel kívánják megtartani a kékgalléros munkaerőt, de emellett még a megfelelő minőségű szállás biztosítása és a juttatási csomag bővítése számít a legelfogadottabb eszközöknek.
Korábban a témában:

A kutatásba bevont, kékgalléros munkaerővel foglalkozó humánerőforrás-szakemberek visszajelzései megerősítették, hogy az elszállásolás körülményei kulcsfontosságúak a munkatársak megtartásában. A megkérdezett szakemberek több mint háromnegyede úgy véli, hogy a jó minőségű munkásszállás nagymértékben pozitívan hat a fluktuáció alakulására.

Több tízezer ember hiányzik a gyártó szektorból, ilyen munkaerőpiaci körülmények között minden eszköz felértékelődik, amellyel a fluktuáció csökkenthető. A HR-vezetők körében egyre többen ismerik fel, hogy az a munkavállaló, aki elégedett életkörülményeivel, sokkal szívesebben és tovább marad az adott munkáltató vállalatnál. Tapasztalataink szerint a szállás felszereltsége és állapota kulcsfontosságú ennek az élménynek a biztosításához

– egészítette ki a felmérés eredményeit a kutatást végző cég vezérigazgatója, Kondor András.

A felmérés kitért arra is, hogy milyen további eszközöket használnak a munkáltatók a munkavállalók megtartására.

  • Az utóbbi években kiélezetté vált bérverseny ellenére továbbra is a béremelést tekintik a legeredményesebb eszköznek a HR-szakemberek.
  • Emellett leggyakrabban még a megfelelő minőségű munkásszállást, illetve a juttatási csomag bővítését említették a megkérdezettek.
  • Ezeken felül, de kisebb gyakorisággal alkalmazzák a munkakörülmények javítását célzó intézkedéseket, továbbá
  • a munkatársak elégedettségének mérését és a jutalmazási rendszer bővítését, illetve
  • egyebek mellett a képzési és mentoring programokat.

Kiemelt képünk illusztráció, hat éve készült, egy építőipari munkás pihen a szállásán. MTI / Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.