Gazdaság

Rámegy a gatyája, ha nyaralót akar venni

Van, ahol a 600 ezer forintot is meghaladja a négyzetméterár, főleg Tihanyban, Füreden és Siófokon van vész.

„Nehezen megfizethető luxussá válhat a nyaralóvásárlás” – ezzel a címmel közölt egy elemzést az Ingatlan.com hétfőn. Főleg a Balaton környékével foglalkoznak, ahol brutálisan emelkednek az ingatlanárak. Főleg Somogyot érinti ez, vélhetően azért, mert az északi, veszprémi parton már eddig is elég magasak voltak az árak, délen viszont volt honnan felfejlődniük.

A felmérést több tízezer ingatlanhirdetés elemzésével készítették a balatoni, a velencei-tavi és a dunakanyari régiókban.

A Veszprém megyei északi parton tehát a legsúlyosabb a helyzet. Április elején az átlagos négyzetméterár 315 ezer forint volt, ami éves szinten 20 százalékos drágulást jelez. A felkapott Balatonfüreden 650 ezer forint egy lakás négyzetméterára, ami 16 százalékos növekedés. A családi házak ára itt 14 százalékkal 377 ezer forintra, a nyaralóké 5 százalékkal 440 ezer forintra nőtt. Zalában 9 százalékkal 257 ezer forintra nőttek csak az árak.

Somogy is nagy drágulásnak indult, itt 16 százalékkal 280 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak. Siófokon már 313 ezer forint egy négyzetméter ház (25% emelkedés), 654 ezer forint egy lakás (+8%), 433 ezer forint egy nyaraló (+16%). Az Ingatlan.com szerint a tóparti ingatlanok ára lőtt ki leginkább, részben azért, mert több ingatlanfejlesztés zajlik errefelé (mi is írtunk pár kétes hátterűről).

Forrás: Ingatlan.com

A Velencei-tó sem marad le az áremelkedésben, a gárdonyi és velencei nyaralók négyzetméterára 18 százalékkal 300 ezer forintra nőtt. Azért is népszerű hely, mert közel van Budapesthez, többen itt laknak, innen ingáznak. Hasonló a Dunakanyar helyzete is, itt 340 ezer forint az ár 23 százalékos emelkedés mellett. A legdrágábbak Dunakeszi, Szentendre és Budakalász, ahol bőven 420 ezer forint feletti az ár.

(Kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik