Üzleti tippek
Close Up Of Human Hand Holding Glass Of Beer

A lebomló söröspohár lesz az új őrület?

24.hu
24.hu

2018. 05. 05. 21:10

A szokásosnál melegebb tavasz kedvez a sörfogyasztásnak, a Heineken Hungária Zrt. jó évet vár. A vállalat idén csökkenti karbonlábnyomát, májusban ugyanis lebomló poharakat vezetnek be.
Korábban a témában:

Ezzel már az idei fesztiválszezonban csökkentik a műanyag-felhasználást, a jövő évtől pedig folyamatosan fenntartható csomagolástípusokra állnak át a tervek szerint.

Az MTI-nek küldött tájékoztatás szerint négy fővárosi vendéglátóhelyen indul májusban a műanyagpohár-mentes kezdeményezés. A környezetkímélő PLA poharak elterjesztésével jelentősen csökkenhet a Heineken Hungária karbonlábnyoma, valamint a vendéglátásban termelt hulladék mennyisége.

A cég által használt közel 20 fajta csomagolóanyag – az alumíniumdoboztól a papírtálcán át a rekeszig – átlagosan a vállalat karbonlábnyomának 39 százalékát teszi ki, és a költségekben is tetemes részt képviselnek. A cég folyamatosan dolgozik ennek az aránynak a csökkentésén és környezetbarát technológiák bevezetésén.

Egyelőre drágább a zöldebb megoldás

A lebomló növényi alapú poharak egyelőre háromszor-négyszer többe kerülnek, mint a hagyományos műanyag poharak, ám a helyzet nyilván javulni fog, amint szélesedik a kínálat. Egyelőre ugyanis csupán néhány gyártónál érhető el a PLA technológia Európában.

A „műanyagpohár-mentes május” mozgalomhoz többféleképpen lehet csatlakozni, a PLA poharak használatán túl egyéni innovatív megoldásokkal is, például repohárral vagy üvegpohár használatával.

Komposztálják a poharakat

A lebomló poharakat betétdíjas rendszerben működteti a vállalat a májusi kezdeményezésben. A fogyasztó 50 forint betétdíjat fizet a lebomló pohárért, amelyet visszakap vagy lefogyaszthat, ha a használt poharat leadja a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyek pultjaiban.

A leadott poharakat a vendéglátóhelyeken szelektíven gyűjtik, elszállítják és erre szakosodott hulladékfeldolgozó vállalkozásokon keresztül komposztálják, ezzel biztosítva a technológia körkörös jellegét.

A nyilvános céginformációk szerint a Heineken Hungária Zrt. árbevétele utolsó lezárt gazdálkodási évében 2016-ban 52 milliárd 368 millió forint volt, mintegy 794 millió forinttal több, mint 2015-ben. 2016-ban azonban 400 millió forint veszteséget ért el a társaság.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.