Belföld

Maradhat a vörös csillag a Heinekenen

Első fokon elutasította a bíróság Menczer Erzsébet fideszes politikus beadványát, aki azért perelte be a Heinekent, mert a sör címkéjén egy vörös csillag látható. Menczer egyenesen azt akarta elérni, hogy a Heineken az egész világon vegye le a címkéről a szerinte a kommunizmus jelképének számító emblémát.

A Kisalföld beszámolója szerint a sörgyártó azzal érvelt, hogy a vörös csillag valójában a tűz, a víz, a levegő, a föld és egy mágikus elem jelképe, ráadásul már 1889 óta használják, így semmi köze az önkényuralmi szimbólumhoz. 

Menczernek erre az volt a válasza, hogy a magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait sérti a vörös csillag márkajel, amely Magyarországon a kommunizmust juttatja az emberek eszébe.

Az egy éve kezdődött per hétfői napján a Győri Törvényszék bírája gyorsan elutasította Menczer kérelmét, ugyanis a bíróság szerint a politikus személyiségi jogait csak akkor sérthetné a Heineken, ha Menczer személyében is érintett lenne. Erről azonban nincs szó.

Ugyanis a vörös csillag nem csak a kommunizmus jelképe, van más jelentése is. Ráadásul ha sörösdobozon van, akkor az nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel. Főleg, hogy a Heineken már a kommunista rendszer létrejötte előtt használta a csillagot. 

A sörgyár jogásza azt mondta:

Azon túl, hogy ha valóban jogsértő lenne a vörös csillag használata, akkor a magyar állam már rég beavatkozhatott volna ennek megszüntetéséért; van még egy nyomós érv. A magyar közszolgálati televízió is rendszeresen közvetít olyan sporteseményeket, amelyeken a Heineken neve, logója és a vörös csillag is feltűnik – ilyen például az UEFA Bajnokok Ligája.

Az ítélet ellen 15 napig lehet fellebbezni.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Philippe HUGUEN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik