Üzleti tippek
Budapest, 2016. december 12.
Vásárlás Erzsébet-utalvány Plusz kártyával egy belvárosi élelmiszerüzletben 2016. december 9-én.  A kártya kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az elektronikus kártyán kezelhetõ az étkezési, az ajándék, az iskolai, a kultúra valamint a sport utalvány is.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A tojás, a vaj és a tűzifa drágult meg nagyon

24.hu
24.hu

2018. 04. 10. 09:53

Korábban a témában:

2018. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt, jelentette a KSH.

Tavaly márciushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 27,0, a vaj, vajkrém 14,2, a száraztészta 11,1, a tejtermékek 6,9, a tej 5,9, a kenyér 5,6 százalékkal drágult. A cukor viszont 18,1 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. A háztartási energia 1,4, ezen belül a tűzifa 13,3, a palackos gáz 5,4 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 1,1, a ruházkodási cikkeké 0,3 százalékkal emelkedett. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,4, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0, a tartós fogyasztási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

1 hónap alatt, 2018. februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,8, a száraztészta 1,7, a péksütemények 1,2 százalékkal többe, a tojás 6,5, a cukor 2,8 százalékkal kevesebbe került. A ruházkodási cikkek ára 1,6, a szolgáltatásoké 0,2, a szeszes italok, dohányáruké 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2, az egyéb cikkeké 0,5 százalékkal mérséklődött, utóbbin belül a járműüzemanyagokért 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

  • A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,5 százalék volt márciusban, az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett a változékony árú termékektől megtisztított szűkebb kosárra számolt árszínvonal.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor azt MTI tudósítása szerint elmondta:

Átlag fölött drágultak az élelmiszerek, ebben még érződik a tavaly őszi áremelések hatása is. Februárhoz viszonyítva átlag fölött emelkedett a friss zöldségek és gyümölcsök ára. Az üzemanyagárak ugyanakkor havi és éves összevetésben is csökkentek.

2018. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal nőttek.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.