Pénzügy

Ötször drágábbak lettek öt év alatt a pénzügyi szolgáltatások

A fogyasztói árak növekedése mögé lesett be az Azénpénzem.hu, az utóbbi öt évet véve górcső alá, és döbbenetes drágulásokat találtak az átlagok mögött. Öt év alatt az átlagos infláció 9,6 százalékos volt. Ehhez képest többszörös, majdnem négyszeres, ötszörös illetve öt és félszeres növekedést mért a KSH a legjobban megdrágult termékeknél és szolgáltatásoknál:

  • 53 százalékkal drágultak a dohányáruk
  • 48,4 százalékkal a pénzügyi szolgáltatások
  • 37,9 százalékkal az újságok és folyóiratok

A fogyasztói árindexhez képest több mint háromszorosan drágult az orvosi és a járóbeteg-ellátás is. És ráadásul közben öt év alatt nagyot nőtt azon magyarok aránya, akik igénybe vesznek valamilyen magánorvosi szolgáltatást. Ehhez képest szinte öröm, hogy a gyógyszerek „csak” közel 13 százalékkal kerültek többe 2017 végén, mint 2012-ben, jegyzi meg a szakportál.

A fogyasztói árak átlagos növekedésénél sokkal erőteljesebben drágultak a lakásokkal kapcsolatos költségek. A bútorok, lakberendezési cikkek, szőnyegek és padlóburkoló anyagok javítása több mint negyedével kerül többe. A lakáskarbantartáshoz és -javításhoz vásárolt anyagok 13 százalékkal, a lakbér több mint 14 százalékkal, a lakáskarbantartási és javítási szolgáltatások ára több mint ötödével drágult az elmúlt öt év alatt.

Voltak egyébként jelentős árcsökkenések is, ha kíváncsi, kattintson!

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik