Üzleti tippek
Business adviser analyzing financial figures denoting the progress in the work of the company

Átvilágítás vagy könyvvizsgálat? Megéri képben lenni

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2018. 03. 12. 14:24

Mind az éves könyvvizsgálatot, mind a pénzügyi átvilágítást számviteli szakemberek végzik, és mindkettő a pénzügyi információk felülvizsgálatára összpontosít. A megközelítésben azonban jelentős különbségek vannak, amelyek ismeretével sokat „spórolhatnak” a vállalkozások – hívja fel a cégtulajdonosok figyelmét Gál Balázs, a Grant Thornton tranzakciós szolgáltatásainak vezetője.
Korábban a témában:

Egy potenciális befektetési ügylet előkészítése során a cégtulajdonosok gyakran meglepődnek, amikor azzal szembesülnek, hogy nincsenek igazán felkészülve a leendő befektető szigorú pénzügyi átvilágítási igényeire. Sok esetben ez a meglepetés a megszokott éves könyvvizsgálat és a befektető által kezdeményezett pénzügyi átvilágítás eltérő céljaiból és elvárásaiból adódik.

A Grant Thornton szakértője kiemelte, hogy a kétféle gyakorlat közötti különbségek megismerésével – és a megfelelő előkészületekkel – a társaságok sokat „spórolhatnak” az ellenkező esetben elveszett idő, erőfeszítés és érték szempontjából. A könyvvizsgálat célja, hogy magas fokú bizonyosságot nyújtson az éves beszámolóról a jól meghatározott szabályok, standardok és eljárások szerint, de nem célja vagy feladata, hogy azonosítsa azokat a tényezőket, amelyek a potenciális befektetők számára érdekesek lehetnek.

Egy könyvvizsgálat kiegészítheti, de nem helyettesítheti egy vállalat testreszabott pénzügyi átvilágítását egy tőkepiaci tranzakció előtt. A pénzügyi átvilágítás arra összpontosít, hogy a leendő befektetők mélyebb és holisztikusabb képet kapjanak a cég fenntartható profitabilitásáról és pénztermelési képességéről. Az átvilágítás célja társaságonként változhat. Ez függhet a vállalkozás méretétől, az iparágtól, a potenciális befektetők sajátos prioritásaitól és sok más tényezőtől – magyarázza Gál Balázs.

A különbségek akár a következő „autós” analógiával is jól szemléltethetők. A kiindulási helyzet, amikor a vevő megtalálja a tökéletesnek tűnő autót, és az eladó bemutat egy jó hírű szerelő által kiadott tanúsítványt, amely bizonyos fokú biztosítékot ad a gépkocsi műszaki állapotáról. A vevőnek azonban valószínűleg ez nem lesz elég, és saját maga is szeretné „átvilágítani” az autót a vásárlás előtt. Ennek egyik módja, hogy személyesen átnézi a járművet, és elviszi tesztvezetésre. De az is lehet, hogy felkér egy független szerelőt, aki alaposabb mechanikai ellenőrzést végez, és megvizsgálja a gépkocsi eddigi karbantartási és egyéb történetét.

A pénzügyi átvilágítással foglalkozó tanácsadó olyan, mint az a független szerelő, aki testre szabhatja az elvégzendő munka tartalmát (hatókörét) a vevő konkrét kérdéseire, valamint saját szakmai tapasztalatára alapozva.

A profitabilitás „minősége”, fenntarthatósága

Sokszor ez a legfontosabb terület a pénzügyi átvilágítás során, elsősorban azért, mert a vállalkozásokat gyakran egy profitabilitási szorzó alapján értékelik.

A profitabilitás, a jövőbeli pénztermelő képesség leggyakoribb mutatója az EBITDA, vagyis a kamat, adók, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény. A hangsúly ekkor a „minőség” vagy az eredményesség fenntarthatóságának felmérésén van. Ehhez szükséges az egyszeri vagy nem ismétlődő tételeknek, illetve a költségszerkezet tranzakció utáni változásainak (amelyek várhatóan nem jelentkeznek majd az új tulajdonosnál) az elemzése is. A cél az, hogy az egyszeri, nem ismétlődő tételekkel való korrekciót követően előálljon a fenntartható profitabilitást tükröző EBITDA érték. Hasznos, ha az eladó előre elkészíti az ilyen elemzést.

Bár a könyvvizsgálói munkatervek gyakran magukban foglalják az analitikus eljárásokat a tendenciák megértése érdekében, de az auditvélemények nem adnak információt a trendeket vezérlő tényezőkről – figyelmeztet a szakértő.

A pénzügyi átvilágítási eljárások a bevételek változásait (például új/elveszített vevők, árváltozások, értékesítési volumenváltozások stb.) és a kiadások változásait (például beszállítói kapcsolatok, nyersanyagárak változásai, létszám és fizetések stb.) vizsgálják, hogy a tendenciák fenntarthatók-e, és vannak-e esetleges tranzakciós szinergiák.

Nettó adósság

A társaság üzleti értékét módosítja a nettó adósság állománya is, így elérve azt az összeget, amit az eladónak kapnia kell a társaságért. Ekkor a pénzügyi kötelezettségek (például bankhitelek, folyószámlahitelek, pénzügyi lízingek) összessége korrigálásra kerül a cég készpénzegyenlegével. A professzionális befektetők vagy azok tanácsadói keresik azon nem szokásos pénzügyi kötelezettségeket is, amelyekre a tranzakciókban nem jártas eladó nem is gondol.

Az adósság meghatározása kiterjedhet számos más pénzügyi kötelezettség(ek)re is: például várható peres kifizetésekre, előre bevállalt személyi bónuszokra és hasonlókra.

Az eladó, ha tudja, hogy ezen tételek kérdésesek lehetnek, akkor azok előzetes beazonításával elősegítheti a gyorsabb átvilágítási folyamatot. Továbbá ajánlott, hogy előre kidolgozzon olyan megoldásokat, amelyek enyhítik/minimalizálják az ilyen ügyeknek a tranzakcióra gyakorolt hatását.

Nettó működőtőke

A pénzügyi záráskor szükséges, hogy a társaságnál maradjon a felek által közösen meghatározott nettó működőtőke „célösszeg”. Ez jellemzően az elmúlt tizenkét hónap nettó működőtőke-szintjén alapul, már amennyiben ilyen információ megbízhatóan elérhető. Alternatív megoldásként a célösszeg a cég elmúlt néhány év végi mérlegén is alapulhat, amennyiben más precíz pénzügyi kimutatás(ok) nem áll(nak) rendelkezésre. Ilyenkor az üzleti körülményeket, az általános gazdasági helyzetet és a szezonalitási tényezőket is figyelembe kell venni a „cél” nettó működőtőke meghatározásakor.

Az auditált éves beszámoló nem nyújt ilyen információt. A tranzakciót tervező vállalkozásnál tehát javasolt, hogy még mielőtt egy potenciális befektető elindítaná az átvilágítási folyamatot, már álljon rendelkezésre egy, a tranzakciót megelőző legalább 12 havi, az átvilágítási folyamatot professzionálisan támogató pénzügyi kimutatás – javasolja a Grant Thornton üzleti tanácsadással foglalkozó szakembere.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.