Üzleti tippek

Tovább dübörög a napelemes forradalom Magyarországon

Az év elején ismét megugrott a megújuló, zömmel napelemes kiserőművek (nem lakossági, háztartási méretű) létesítésére irányuló bővítési kedv – írta a Portfólió.

2018 márciusáig 196 darab METáR-igény érkezett be a szabályozási hivatalhoz, míg tavaly egész évben összesen 61 darab igénylést nyújtottak be. Feldolgozásuk folyamatban van, s ha mind a 196 kérelmet támogatná a hivatal, 1,7 milliárd forintot kaphatnának az igénylők, de az éves keret csak 1,5 millárdos. Ha a keret kimerül, lezárják a pályázatot, és az érkezési sorrend miatt azok kapnak pénzt, akik korábban beadták a kérelmet.

A hasonló méretű (50 kilovoltampert meghaladó) kiserőművek jelenleg évi 86 megawattot állítanak elő, 56 termelő egységhez kapcsolódva.

Kapacitásban ehhez jönnek még hozzá idén a nagyvállalatok (Mol, MVM, MET, Mátrai Erőmű) tervezett giga-naperőmű építései (névleges kapacitásuk 700-1000 MW). Illetve a lakossági, háztartási méretű napelemek további bővülése (évi 200+ MW).

Ha minden jól megy, ezek összesen körülbelül félmillió magyarországi háztartás teljes éves fogyasztását elégíthetik ki napenergiával (1200 MW).

A lakossági, családi házak tetején lévő napelemes piacról bővebben ebben a cikkünkben is olvashat:

Tényleg napelemes forradalom zajlik Magyarországon
Annak ellenére, hogy a kormány plusz adókkal, díjakkal, új kötelezettségekkel sújtotta a napenergia termelőket. Ugyanakkor a szakértő úgy véli: továbbra sincs szükség arra, hogy az állam közvetlenül pénzt adjon a lakosságnak napelem-telepítésre.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/David Monniaux

Ajánlott videó

Olvasói sztorik