Üzleti tippek

Nem leányálom a női vállalkozók helyzete

A Mastercard nemzetközi indexe alapján Magyarország a 41. helyén végzett.

A kártyakibocsátó cég második alkalommal vizsgálta a világ országainak női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozásait. A kutatás kimutatta, hogy a fejlett országokban sokkal több forrás és lehetőség áll a nők rendelkezésére, ide értve a tőkét, a pénzügyi szolgáltatásokat és a felsőoktatási programokat is.

Az elemzés szerint az erős alappal induló, új női vállalkozások világszerte fejlődést mutatnak, mindezt annak ellenére, hogy jelentős akadályokkal kell megküzdeniük, amelyeket a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés állít eléjük a különböző társadalmakban. A kutatás összesen 5 régióban, így Ázsiában, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ezeken belül pedig 57 országban követi a trendeket.

A legjobb 10 ország, ahol a nők kedvező helyzetből indíthatnak céget

  1. Új-Zéland: 74,2
  2. Svédország: 71,3
  3. Kanada: 70,9
  4. Egyesült Államok: 70,8
  5. Szingapúr: 69,2
  6. Portugália: 69,1
  7. Ausztrália: 68,9
  8. Belgium: 68,7
  9. Fülöp-szigetek: 68
  10. Egyesült Királyság: 67, 9

Magyarország az összesített index 41. helyén

Ez az eredmény több alpontszámból áll össze, amelyekben pedig felemás eredményeket jeleznek a magyar mutatók. A női vállalkozások aránya hazánkban 28,1 százalék, vagyis szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő, valamint sok női vezető is van a cégek élén. Ebben a tekintetben a 12. helyen szerepelünk világviszonylatban.

Ám nem olyan jó a helyzet, ha például azt vizsgáljuk, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak pénzügyi támogatáshoz, mennyi megtakarításuk van, vagy segítik-e őket vállalkozói programok. Ebben a tekintetben Magyarország a 43. helyen áll a listában.

Az index arra is rámutatott, hogy az erős támogatói háttérrel rendelkező fejlett országokban is tetten érhető a hölgyek hátrányos megkülönböztetése. Új-Zélandon például a társadalom kevéssé elfogadó a női vállalkozókkal szemben, akik ennek ellenére a lista élén állnak immáron második éve.

Női tulajdonú cégek aránya az összes vállalkozáson belül

  1. Ghána: 46,4%
  2. Oroszország: 34,6%
  3. Uganda: 33,8%
  4. Új-Zéland: 33%
  5. Ausztrália: 32,1%
  6. Vietnám: 31,3 %
  7. Lengyelország: 30,3%
  8. Spanyolország: 29,4%
  9. Románia: 28,9%
  10. Portugália: 28,7%

A kutatás szerint a vállalkozók lehetőségei nem feltétlenül vannak összefüggésben az adott ország gazdasági fejlettségével. Az olyan fejlődő országok, mint Ghána, Uganda vagy például Vietnám esetében magasabb a női vállalkozók aránya több fejlettebb országéhoz képest is. Ezekben az országokban a nők a szükségtől vezérelve vállalkoznak, őket a pénzügyi tőke és a támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya mellett a túlélés is ösztönzi.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik