Üzleti tippek

Így is csökkenthető a digitális szakadék a falvak és városok között

A nyilvános internet elérési pontok létesítésétől a közbiztonság javításán át a helyi vállalkozások fellendítéséig sok pozitív hatása lehet az Invitech Solutions okosfalu programjának.

Az informatikai és telekommunikációs megoldásszállító pilot programja a Pest megyei, négyezer lakosú Ceglédbercelen fut, ahol már saját applikációja is van a településnek. Ezzel a helyiek és az idelátogató vendégek is mindenről időben értesülnek, ami fontos a község életében. A társaság célja, hogy a városokban zajló fejlesztései mellett a kisebb településen élők számára is elérhetőek legyenek a digitalizáció előnyei.

Az Invitech Solutions nemrégiben adta át a főváros teljes egészét lefedő IoT-hálózatát, és más városi projektjei mellett egy kisebb településen is együttműködik a helyi önkormányzattal. Az újszerű kezdeményezés célja, hogy elősegítse az okosfalvak magyarországi elterjedését.

A megoldásszállító első körben egy nyolc egységből álló Full HD kamerarendszert épített ki a településen, amelyek a helyi rendőrség és polgárőrség ügyeleteihez továbbítják a frekventált közterületek képeit. A társaság emellett a két leglátogatottabb helyszínen wifi hotspotot is létesített.

Ezután merült fel annak lehetősége, hogy kipróbálják, miként lehetne kialakítani egy még komplexebb rendszert a községben, felhasználva a cég okosmegoldásokkal kapcsolatos tapasztalatait. A következő lépés így egy mobilalkalmazás kifejlesztése volt, amely mind a helyieknek, mind az idelátogató turistáknak segítségére lehet.

Marton László

„Az okosfalu program úgy indult, hogy közös ötletelésbe kezdtünk a kisebb települések vezetőivel arról, miként lehetne számukra is elérhetővé tenni a digitalizáció által nyújtott előnyöket. Ceglédbercel ebben úttörő szerepet vállalt, a velük folytatott együttműködés rengeteg ötletet inspirált, amelyeket más településeken is sikerrel alkalmazhatunk. Célunk, hogy a nagyobb városok mellett a vidék is profitáljon fejlesztéseinkből, ezáltal is csökkentve a digitális szakadékot város és falu között. A kistelepülések egyedi adottságaira és elképzeléseire szabott megoldásokat kell kialakítanunk, figyelembe véve persze a lehetőségeiket is” – nyilatkozta Marton László, az Invitech Solutions vállalati és kormányzati igazgatója.

A következő lépés, amitől valóban okosfaluvá válhat a település az, hogy környezeti szenzorok kihelyezésével egy IoT-hálózat (interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök hálózata) is kiépíthető lesz.

Az érzékelőkből álló hálózat segítségével energiahatékonyabbá válhat a közvilágítás, de például a gépjárműforgalom alakulásáról is hasznos adatokhoz lehet majd hozzájutni.

A tervek között szerepel töltők kihelyezése is az egyre terjedő elektromos autók számára. Az itt megállók az ingyenes wifi és az applikáció segítségével pedig mindent megtudhatnak a településről, és szolgáltatásokat is igénybe vehetnek amíg autójukat töltik. Ez azonban csak egy példa az applikáció használatára, hiszen az alkalmas lehet lakossági vélemények begyűjtésére akár szavazás formájában vagy közérdekű információk azonnali közlésére, akár riasztás jelleggel.

További fontos lehetőség, hogy a rászoruló, idős lakosok jelzést tudnak majd adni egészségügyi vagy biztonsági vészhelyzet esetén. A lakosok kényelmét szolgálja majd a közösségi tér funkció is, amelynek segítségével időpontot lehet foglalni a helyi szolgáltató intézményekhez.

Török József

„Településünk a lehetőségeihez mérten megpróbálja minél szélesebb körben alkalmazni a modern telekommunikációs és informatikai megoldásokat. Az Invitech Solutions segítségével lépésről lépésre haladva honosítjuk meg az okosmegoldásokat. Az információáramlás és a közbiztonság terén már érezzük a kedvező hatásokat, de a végső cél az, hogy az itt élők komfortérzetét tovább növeljük, és turisztikai szempontból is egyre vonzóbbá váljunk” – mondta Török József, Ceglédbercel polgármestere.

Az Invitech Solutions az alkalmazást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel szorosan együttműködő AutSoft Kft.-vel közösen fejlesztette ki. A Ceglédbercel App már iOS és Android felhasználók számára is elérhető, a helyi lakosok visszajelzései alapján pedig további funkciókkal is bővítik majd hamarosan.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.