Üzleti tippek

Ipar 4.0: gépek gyártanak gépeket

A hálózatba kapcsolt eszközök többek puszta technológiánál, az életünk részei. Otthonainkat intelligenssé, városainkat élhetőbbé, fenntarthatóvá, az iparágakat pedig együttműködővé teszik.

A digitalizáció forradalmasítja a járműveket, az otthonokat, a városokat, a közlekedést. Ugyanezt teszi a negyedik ipari forradalom, vagyis az Ipar 4.0 a gyárakban, a mezőgazdaságban vagy a kereskedelemben. Az új technológia, melyet a dolgok ipari internetének (IoT) is neveznek hatalmas lökést ad a gépipari mérnökök munkájának. Az IoT mögötti filozófia, hogy az intelligens gépek pontosabbak és következetesebbek az adatokon keresztül történő kommunikációban – olvasható az m2mzona.hu oldalon.

A IoT kiváló minőségbiztosítási és fenntarthatósági potenciállal rendelkezik. Az áruk nyomon követésére irányuló alkalmazások, a beszállítók és a kiskereskedők közötti leltárral kapcsolatos valós idejű információcsere és az automatizált szállítás növeli az ellátási lánc hatékonyságát. Például a Bosch Ipar 4.0 szoftvermegoldásai összekapcsolják egymással az értékáram összes elemét, folyamatát és az abban érintett embereket. A cél a teljes kapcsolódás és a tökéletes átláthatóság megteremtése.

A Bosch jelenleg több mint 100 kísérleti projektben vesz részt az Ipar 4.0 számára, és világszerte 260-nál is több termelőüzemmel működik együtt – a mobilitástól a gyártáson át egészen az energiaellátás területéig.

A hálózatba kapcsolás elképzelhetetlen lenne a felhőszolgáltatás nélkül, hiszen ez tárolja, rendszerezi és elemzi az adatokat, így nem csupán a kapcsolódást teszi lehetővé, hanem valós idejű információkkal is szolgál. A teljes cikket itt olvashatja el.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik