Üzleti tippek

Budapesti lakásokra utaznak a kínaiak

Befektetési céllal keresik a 40-80 millió forintos ingatlanokat.

A kínai miniszterelnök Li Kocsiang magyarországi látogatása eredményeként több nagy volumenű beruházás indulhat el, és szorosabbá válhat a gazdasági kapcsolat a két ország között. Emiatt a magyarországi lakóingatlanok iránt érdeklődő kínai vevőjelöltek száma tovább emelkedhet.

A számuk már eddig is nőtt: idén már 40 százalékkal több érdeklődés érkezett Kínából a magyarországi lakóingatlanokra, mint 2016-ban – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az ázsiai országból érkező megkeresések 6-8 budapesti kerületre koncentrálódnak.

A fókuszkerületek közé tartozik Budán a II. és a III. kerület, ezekben a városrészekben a Kínából érdeklődők leginkább a 54-80 millióért kínált ingatlanokat keresik. A pesti oldalon a XIV., XVI. és XVII. kerület 47 és 69 millió forint közötti lakásai, házai a legnépszerűbbek a körükben – mondta Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

A befektetési cél miatt a belvárosi kerületek közül az V. és VI. kerület is a népszerűbb városrészek közé tartozik: itt tipikusan 78, illetve 42 millió forint értékű ingatlanok iránt érdeklődnek. Balogh László hozzátette, hogy az elemzés célzottan a külföldi országokból érkező kereséseket vizsgálta, ehhez jön hozzá a már Magyarországon élő kínai állampolgárok által támasztott kereslet.

Fokozódik a német kereslet is

A felmérés szerint Németországból érdeklődtek a legtöbben a magyar lakások iránt, 2017 novemberéig 27 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az Ausztriából és az Egyesült Királyságból pedig éves szinten 10, illetve 30 százalékkal több a megkeresés.

A szakember elmondta, hogy az európai országokból érkező kereslet egy része befektetési célú. Ennek magyarázata, hogy a magyarországi lakóingatlanok a 2014-ben elindult áremelkedés ellenére is relatív olcsónak számítanak nemzetközi és régiós összevetésben egyaránt.

Kiemelt fotó: MTVA / Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik