Üzleti tippek
München, 2016. április 11.
Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter mutatja az új öteurós pénzérmét a müncheni pénzverdében 2016. április 11-én. A két különböző fémötvözetből készített érmébe kék műanyaggyűrűt foglaltak, amely a kék bolygóként is emlegetett Földünk szimbolizálásán túl az éremhamisítást megnehezítő védelmi célokat szolgál. (MTI/EPA/Sven Hoppe)

Tartja a markát a kamara, nem baj, ha megszűnt a vállalkozás

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 11. 06. 14:05

Korábban a témában:

Tudomásunkra jutott, hogy a kereskedelmi és iparkamara olyan vállalkozásoknak is küld fizetési felszólítást kamarai hozzájárulás megfizetésére, amelyek már nem is működtek, esetleg már korábban megszűntek. Mit lehet tenni, hogy megszabaduljunk a jogtalan tartozástól?

A kamarai törvényben az áll, hogy a megalakuló vállalkozásnak kell a kamaránál regisztrálnia, és azt is a cégnek kell jeleznie, ha megszűnt. Könyvelőknél érdeklődve azt is megtudtuk, hogy ha a vállalkozás, vagy cég nem regisztrál a kamaránál, attól még megalakulhat. Előbb vagy utóbb utolérik a kötelező kamarai hozzájárulással.

A kamara sajtóosztálya azt írta megkeresésünkre, hogy a vállalkozások regisztrációja területi kamarai feladat. Az azzal kapcsolatos vállalkozói megkereséseket, a megfizetett, illetve a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás nyilvántartását egy országosan egységes szoftver segítségével végzik a területi kamarák.

  • A kamarai nyilvántartás online kapcsolatban áll a cégnyilvántartással, így szerintük csaknem naprakésznek mondható.
  • Az egyéni vállalkozói nyilvántartással csak offline a jelenlegi kapcsolat, ezért az általában évi két alkalommal frissül.

A konkrét esetekben egy, illetve másfél éve megszűnt egyéni vállalkozások kaptak fizetési felszólítást. Ebből nem úgy tűnik, hogy évente kétszer frissül a nyilvántartás. A kamara is elismerte, hogy előfordulhat időnként téves fizetési felszólítás,

de tudomásuk szerint ezeket az ügyeket a területi kamarák ügyfélszolgálatával személyesen, telefonon vagy levélben minden esetben nagyon gyorsan sikerül rendezni. Megjegyezték, hogy az állami nyilvántartások megbízhatósága, és a kamarai nyilvántartás sem száz százalékos, hibák mindig előfordulhatnak.

És valóban úgy tűnik, elég csak telefonálni. Legalábbis mindkét érintett könyvelőjének bemondásra elfogadták, hogy már megszűnt a vállalkozás, és törölték az egy-, illetve kétéves tartozást. Ez így első hallásra furának tűnik, de mivel létezik naprakész egyéni vállalkozói nyilvántartás, a vonal másik végén rögtön tudják ellenőrizni, valóban megszűnt-e a vállalkozás.

Szóval ne ijedjen meg, aki fizetési felszólítást kapott, hanem telefonáljon.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sven Hoppe

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.