Gazdaság

Rengeteg pénzt hozna a kamarának a cégregisztráció

orbán viktor parragh lászló (orbán viktor, parragh lászló, varga mihály, )
orbán viktor parragh lászló (orbán viktor, parragh lászló, varga mihály, )

Kedden derült ki, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezi a kormánynál: a teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenység kerüljön a cégbíróságtól a kamarához. A Nemzetgazdasági Minisztérium már másnap jelezte: megfontolásra méltó a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azon kezdeményezése és az igazságügyi tárca sem tiltakozott, ők is vizsgálják már az ötletet.

Az azonban nem világos egyelőre, hogy pontosan milyen területek átvételét szorgalmazza az MKIK. Parragh „teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenységet” említett, de a Világgazdaság megkeresésére nem reagált. A Fővárosi Törvényszék és az Országos Bírósági Hivatal is időt kért a válaszra, hogy mely területek átadását tartják elképzelhetőnek, illetve mekkora apparátust alkalmaznak, költségvetésükből mekkora tételt jelent a cégügyek intézése.

A bejegyzési kérelmek illetéke mindenesetre elég komoly bevételt hoz. A Cégközlönyben munkanaponként durván 200 újonnan bejegyzett cég jelenik meg, ez önmagában akár napi 10-20 millió forint, azaz évi 2,5-5 milliárd forint bevételt jelenthet a lap becslése szerint. Amihez még hozzájönnek az egyéb változásbejegyzések – például az átalakulás, egyesülés – alkalmanként cirka 50 ezer forintért. Ami összességében jóval többet jelentene a kamaráknak, mint a kamarai hozzájárulás, amiből tavaly mindössze 2,8 milliárd forintot kasszíroztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik