Közélet

100 milliárd forint felett rendelkezik az új Matolcsy-alapítvány

Március végén megalakult az ország leggazdagabb alapítványa – írja a Népszava. A Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) megalapítását ugyan már 2016 telén bejelentették, azt azonban nem, hogy pontosan mi szerepel a Fővárosi Törvényszéknek megküldött alapító iratban.

A PADE a bankszakmai szakemberek képzésének támogatását végző Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) és a határon túli közgazdászképzést segítő Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) összeolvadásából jött létre és a vagyonmérleg szerint

103 milliárd fölött rendelkezik.

Ebből a PADS 51,7, a PADOC pedig 51,2 milliárdot dobott be a közös kasszába. Ez – írja a Népszava –

a hazai felsőoktatásra fordított támogatási összeg csaknem 40 százaléka.

A PADE kuratóriumi elnöke Schaller Ernö, a Polgári Magyarország Alapítvány külügyi igazgatója, az egyik elnökhelyettes pedig Réfy Imre, aki Matolcsy György jegybankelnök feleségének polgármesteri kampányát szervezte Balatonakarattyán. A másik elnökhelyettes a korábbi dublini nagykövet, Magyarics Tamás. A kuratórium tagja még például Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója, Matolcsy egykori jobbkeze, illetve Lentner Csaba, a Polgári szemle főszerkesztője.

A jegybanki alapítványok tavalyi beszámolóiból kiderül, hogy 2016-ra a személyi jellegű ráfordítások 1,6 milliárd forintra emelkedtek, a vezető tisztségviselők juttatásai pedig 480 millióra – ez 25 százalékos növekedés. Az alapítványok vagyona összesen 267,7 milliárdot tesz ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik