Belföld

Matolcsy rokona is benne van az őrületes ösztöndíj-osztogatásban

Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb köréhez tartozók, köztük az egyik rokona alkották és alkotják most is azt a testületet, amely elbírálta az ösztöndíjpályázatokat a Pécsi Tudományegyetem egyik doktori iskolájában, ott, ahol őrült pénzosztás folyt a jegybanki alapítványok miatt, és alighanem folyik most is.

A nyáron írtunk arról, hogy csak úgy hemzsegnek Matolcsy jegybankjának dolgozói, illetve az MNB-s alapítványokhoz köthető emberek a PTE Földtudományok Doktori Iskolában, ahol havi nettó 300 ezer forintra tehetnek szert a képzésben részt vevők – épp a jegybanki alapítványoknak köszönhetően. Sikerült legalább másfél tucatnyi jegybanki alkalmazottat azonosítanunk a hallgatók között, továbbá alapítványi tisztviselőket és alkalmazottakat, illetve olyanokat, akik a Matolcsy-közelbe sodródott MKB Bankban vagy annak valamelyik kapcsolt cégénél dolgoznak.

Fölényben voltak a jegybanki alapítványok delegáltjai

Noha a magyar átlagbért is meghaladó, az országban kimagasló doktori ösztöndíjakról a végső döntést az egyetem doktori tanácsa hozza meg, van egy olyan kulcsfontosságú testület, amely nagy befolyással van arra, mi történik, az ott született javaslatok zöme mint kés a vajon megy át a doktori tanácson.

Ezt az előkészítő testületet Ösztöndíj Műhelynek hívják, és mint lapunknak a doktori iskola vezetője, Dövényi Zoltán elmondta, akiket az Ösztöndíj Műhely előterjesztett a doktori tanács elé mint ösztöndíjra érdemesek, azokat a tanács lényegében elfogadta. Dövényi benne van mindkét testületben, ahogyan fogalmazott, ő biztosítja a kontrollt, hogy olyan javaslat kerüljön a doktori tanács elé, ami támogatható, szabályos.

Mostanra sikerült közérdekű adatigénylés keretében megismernünk, hogy kik alkotják az Ösztöndíj Műhelyt. A jegybanki alapítványok 2015 őszén indították útjára a Geopolitikai Doktori Programot a szóban forgó doktori iskolával karöltve. Akkortól több mint másfél éven át, vagyis idén májusig a hattagú testület hatáskörébe tartozott az ösztöndíjpályázatok elbírálása is – a doktori tanács voltaképpen csak a pecsétet ütötte rá a bírálatokra. A hat tagból csupán kettőt delegált a Pécsi Tudományegyetem, négyet a Pallas-alapítványok, vagyis az utóbbiak fölényben voltak.

A jegybanki alapítványok küldték a grémiumba Szemerey Gabriellát, aki az egyik MNB-alapítvány, a PADA igazgatója. (Ennek az alapítványnak a kuratóriumi elnöke maga Matolcsy.) Szemerey Gabriella annak a Szemerey Tamásnak a felesége, aki Matolcsy unokatestvére, céges érdekeltségeihez pedig bőven jutott az alapítványoktól, egyik bankját, az NHB Növekedési Hitel Bankot is a jegybanki hitelélénkítő programról nevezte el, de már résztulajdonosa egy másik hitelintézetnek, az MKB Banknak is, és céges birodalma is hízik a jegybanki jóváhagyásokat követően a bedőlt Buda-Cash-csoport egyes üzletágainak megvásárlása révén.

Anton Bendarzsevszkij. Forrás:www.pallasalapitvanyok.hu

Anton Bendarzsevszkij 2016 júniusától csaknem egy éven át volt benne a testületben, ő egy másik jegybanki alapítvány, a Pageo igazgatója és a Pageo kutatóintézetének a vezetője is.

Esetében az a különleges, hogy egyben a doktori iskola hallgatója is.

Vagyis Bendarzsevszkijnél a képlet így néz ki: pályázhat a havi 300 ezer forintos ösztöndíjra, amiről egy olyan grémium szava bír befolyással, amelynek ő is a tagja. Bendarzsevszkij a 24.hu kérdésére azt felelte, hogy tartózkodott a saját személyét érintő javaslatoknál. Ez egyben azt is sejtetni engedi, hogy valóban részesült az ösztöndíjban. Hiába kérdeztünk rá, erre nem érkezett konkrét válasz.

Bánkuty Tamás. Forrás: www.pallasalapitvanyok.hu

Bendarzsevszkij egyébként azt a Bánkuty Tamást váltotta az ösztöndíjműhelyben, aki Matolcsy bizalmasaként ismert. A Nemzetgazdasági Minisztériumban is együtt dolgoztak, aztán vele tartott a jegybankba, majd az alapítványoknál kapott posztokat: a PADI és a PADS igazgatója, pontosabban az utóbbié már csak volt, mert a PADS nemrég megszűnt, összeolvadt a PADOC-cal, és a helyükbe lépett a PADE, Bánkuty természetesen ennek is az igazgatója lett.

Emellett két alapítványi cég igazgatóságában benne volt, kettőében pedig most is benne van.

A kapocs Bánkuty és Matolcsy között még ennél is szorosabb, a Magyar Narancs korábbi cikkében emlékeztetett arra, hogy Bánkuty édesanyja, Bánkuty Józsefné – Matolcsy volt feleségének, a nemrégi válás után a leánykori nevét újra felvett László Gyöngyi balatonakarattyai polgármesternek a felkérésére – a település művelődés­szervezője, emellett a Balaton-parti település fejlesztéseit támogató alapítvány kurátora is.

Dubéczi Zoltán a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatóságának vezetője, és két alapítvány, a Pageo és a PADA felügyelőbizottsági tagja. Ő a Magyar Rektori Konferencia főtitkára is. Sebestyén Gézát pedig a PADS oktatásért felelős tanácsadójaként tüntette fel a pécsi egyetem, de emellett más fontos posztot is betölt: ő a Budapesti Corvinus Egyetemen épp a Matolcsy-féle jegybank ösztökélésére, támogatásával létrehozott MNB-tanszék vezetője.

Kirobbanthatatlanok

A PTE Földtudományok Doktori Iskolájában működő Ösztöndíj Műhely PTE által delegált tagjai

A tagok (úgy a PTE, mind az alapítványok által delegáltak) a munkájukért díjazásban nem részesülnek, közölte az egyetem.

2017 májusát megelőzően (hatáskörébe tartozott az ösztöndíjpályázatok elbírálása):

  • Dr. Dövényi Zoltán, a PTE Földtudományok Doktori Iskola vezetője
  • Dr. Szilágyi István egyetemi tanár PTE

2017 májusától (a testület az ösztöndíjpályázatok véleményezésére jogosult):

  • Dr. Dövényi Zoltán, a PTE Földtudományok Doktori Iskola vezetője
  • Dr. Berke Gyula, a PTE oktatási rektorhelyettese
  • Dr. Gábriel Róbert, a PTE Természettudományi Kar dékánja
  • Földényi Gabriella, a PTE kancellári hallgatói referense

Az idén tavasszal aztán változott az Ösztöndíj Műhely összetétele és hatásköre, most csupán az ösztöndíjpályázatok véleményezésére jogosult, de mint írtuk a doktori iskola vezetőjével való beszélgetés alapján, amit a műhely javasol, azt a doktori tanács nagy eséllyel elfogadja.

Május óta már nyolcan alkotja a testületet, a tagok felét az egyetem, felét az MNB-alapítványok delegálják. Van, akit nem lehet kirobbantani: a Matolcsy-rokon Szemerey Gabriella most is bent ül és Bánkuty Tamás is tag. Az alapítványok küldték még azt a Faragó Attilát, aki a kecskeméti egyetem létrehozása miatt életre hívott PADMA alapítványnak korábban az igazgatója volt., most az igazgatóhelyettese.

A negyedik, jegybanki alapítványok által küldött tag nevét a munkavállalókat védő személyiségi jogok miatt nem írhatjuk le, az ő munkaviszonya idén augusztusban megszűnt a Pageónál, ott oktatási koordinátor volt, így őt pótolni kell a műhelyben is.

A doktori iskola és az alapítványok augusztus közepén pótfelvételit hirdettek. Arra 27-en jelentkeztek, zömük a Földtudományok Doktori Iskolába, de tíznél kevesebb a felvettek száma – mondta el érdeklődésünkre Dövényi.

Úgy fest tehát, hogy a geopolitikai doktori program indulásakor és a rá következő évben, vagyis a tavalyelőtt és tavaly tapasztalt nagy érdeklődés a jegybanki és alapítványi dolgozók részéről mostanra, hogy napvilágra került, milyen sokan vesznek részt a bőkezű ösztöndíjprogramban, alábbhagyni látszik.

Azt már az alapítványok árulták el, hogy az egyik személy, aki az alapítványi pénzekből jócskán részesült (az egyiknek kuratóriumi tagja, és az alapítványoktól megbízásokat is elnyert jogi munkára), Halápi Dóra szünetelteti tanulmányait az egyetemen. Ezt minden további nélkül megteheti, az eddig a két év alatt felvett havi 300 ezres ösztöndíjat nem kell visszafizetni.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik