Üzleti tippek
mobile internet, wifi connection on smartphone in cafe

Drasztikusan növekvő adatforgalomra kell felkészíteni a távközlési hálózatokat

24.hu
24.hu

2017. 06. 19. 11:17

A Szupergyors Internet Program (SZIP) célja, hogy a hálózatfejlesztéseknek köszönhetően 2018 végére minden magyar családnak lehetősége legyen a legalább 30 Mbit/s sebességű internetszolgáltatás igénybevételére. A fejlesztésekben aktívan részt vesz az Invitech Solutions is.
Korábban a témában:

„A SZIP céljai teljes mértékben összhangban vannak a fogyasztói szokások változásával, azt a célt szolgálják, hogy az egyre növekvő sávszélesség-igényt képesek legyenek kielégíteni a szolgáltatók. Az uniós pályázati forrásokkal támogatott és az önerőből megvalósuló fejlesztések alapvetően a helyi hozzáférési hálózat kiépítését célozzák, amire szükség is van ahhoz, hogy az előfizetők legalább 30 Mbit/s sávszélességen tudjanak internetezni. Ugyanakkor már előre érdemes figyelni arra, hogy a helyi hálózatban összeadódó forgalmat valamilyen módon kezelni kell, el kell juttatni az internetes kicserélő központokba, hogy az előfizetői le- és feltöltések folyamatosan, fennakadás nélkül történhessenek” – összegezte az Invitech Solutions nagykereskedelmi igazgatója a Média, Kábel, Műhold című lapnak adott interjúban.

Barta Attila

Kérdésre válaszolva Barta Attila elmondta: az exponenciálisan növekvő forgalom kezeléséhez szükség van az úgynevezett felhordó hálózatok megerősítésére is. Az Invitel Csoport több mint 9000 kilométeres, országos lefedettségű optikai gerinchálózatával mindenhová biztosítani tudja a kívánt kapacitású összeköttetést kábeltelevíziós partnerei számára.

„VAD” jövőre készülhetünk

A statisztika azt mutatja, hogy egy év alatt 50 százalékkal nőtt a mobil adatmennyiség, aminek egyre nagyobb százalékát a videótartalmak teszik ki. A fix adatnövekedés is hasonlóan számottevő volt, amit az Invitel Csoport saját mérési adatai is alátámasztanak. „Ha ehhez hozzávesszük a Dolgok Internete (IoT) alkalmazások térnyerését, figyelembe vesszük az egyre több nagyméretű tartalom és a videószolgáltatások (video on demand – VOD) megjelenését, az új szolgáltatások, applikációk bevezetését, akkor könnyű belátni, hogy a felhasználók elvárásai drasztikusan változni fognak. Mindezek egyre nagyobb sávszélességet igényelnek, és ennek kielégítésére minden szolgáltatónak fel kell készülnie” – fejtette ki a szakember.

Technológiai szempontból egy nagyon VAD jövő előtt állunk, talán már benne is élünk, ahol minden Virtualizálva, Automatizálva, és Digitalizálva van. Az internet, a wifi közjóvá vált, szinte már ugyanolyan fontos, mint az áram, a víz. A néhány éve még bűvszavak valósággá válnak IoT, M2M, 5G, VR, AI, Big Data stb. Mindez szintén exponenciális adatforgalom- és sávszélesség-növekedéshez vezet – emelte ki Barta Attila.

Fókuszban a kábeltelevíziós szolgáltatások is

Bár az Invitel neve már évtizedek óta ismert, az Invitech Solutions csak tavaly ősszel jelent meg a piacon. „Ahhoz, hogy még jobban ki tudjuk szolgálni nagykereskedelmi partnereink, köztük a kábeltelevíziós társaságok igényeit, három területen kell fejlődnünk: szegmensalapú szervezet, jövőt álló termékek és infrastruktúra-fejlesztés. Ennek jegyében jött létre és építkezik az Invitech Solutions, amely három nagykereskedelmi szegmenssel rendelkezik: kábeltelevíziós, mobil és vezetékes. Hálózatunkat – összhangban a SZIP célkitűzéseivel – folyamatosan fejlesztjük. A kábeltelevíziós csapatnál a tavaly elindított stratégia mentén folyik a termékfejlesztés, amelynek során mindig igazodunk partnereink egyedi elvárásaihoz. Ezekről az év második felében már konkrétumokkal is fogok szolgálni” – részletezte a nagykereskedelmi igazgató a kábeltelevíziós szaklapnak adott interjúban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.