Üzleti tippek

Sokkal összetettebb támadásokra kell felkészülniük a cégeknek

Míg 2010-ben naponta körülbelül 300 ezer támadás érte a vállalati rendszereket, addig ez a szám mára egymillió fölé emelkedett. Mindez pedig több más tényező mellett felértékeli a felhőszolgáltatások és a bérelhető informatika szerepét a vállalatok működésében.

Bár a felhőtechnológiával kapcsolatban még mindig sokan említik a biztonsági aggályokat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a cégek számára egyre nehezebben kivitelezhető, hogy saját rendszereik teljes mértékben felvegyék a versenyt a rohamos technológiai fejlődéssel és adatdömpinggel, valamint a szaporodó és egyre komplexebb hackertámadásokkal.

„A felhőtechnológiára tekinthetünk úgy is, mint az IT-kiszervezés skálájának legszélső fokára, ahol az egyik oldalon a cég által megvásárolt és üzemeltetett szerver, a másik oldalon pedig a felhőtechnológia áll. Ezek között viszont cégre szabottan nagyon sok átmenet létezik. A saját szerver folyamatos védelme és frissen tartása saját szerverpark esetében sokkal hézagosabb, ami nagy kockázatot jelent. Mi ezt a szolgáltatásaink keretében még a dedikált szerverek esetében is ellátjuk, és értelemszerűen sokkal nagyobb szaktudással rendelkezünk, mint azok a vállalatok, amelyeknél az informatika nem fő tevékenység” – fogalmazott a Napi.hu-nak adott interjúban Javorniczky Áron, az Invitech Solutions operatív vezetője, aki pár hete az Invitel Csoport operatív vezérigazgató-helyetteseként a cégcsoport műszaki és fejlesztési tevékenységét is irányítja.

Forrás: Napi.hu

Az IT-biztonsággal kapcsolatban érdemes azt is megjegyezni, hogy az informatikai támadások is sokkal összetettebbé, heterogénebbé váltak, mint 5-10 évvel ezelőtt, így a megfelelő védelem is komplexebbé és ezáltal nehezebben biztosíthatóvá vált.

A teljes IT-biztonsági spektrum lefedéséhez is sokkal több emberre és új tudásra van szükség, ami jelentős költségemelkedést is jelenthet a cégeknek. Ezek a változások pedig mind a kiszervezés felé mutatnak. Így ugyanis nemcsak költséget takaríthat meg az adott vállalat, de magasabb minőségű szolgáltatást is kap, illetve az alaptevékenységére tud koncentrálni – emelte ki a szakember.

Kérdésre válaszolva Javorniczky Áron elmondta: bár a legfrissebb felmérések szerint az utóbbi időszakban nőtt a felhőszolgáltatásokat ismerő és használó hazai vállalatok köre egyaránt, de még mindig van hová fejlődni az uniós átlaghoz képest.

Fókuszban az intelligens biztonság

„Véleményem szerint az IT-biztonság lehet az egyik olyan terület, ami nagy fejlődés előtt áll. Az Invitech Solutionsnél is folyik jelenleg egy teljes biztonsági megoldás fejlesztése, Intelligens Biztonsági Szolgáltatásoknak nevezzük, amellyel most lépünk a piacra. Ezek egy része már korábban is alkalmazott elemekből áll (tűzfalvédelem, túlterheléses támadások elleni megoldások), de ezen felül benne lesz még egy nagyon részletes felmérés az ügyfél informatikai környezetére vonatkozóan, majd ennek a folyamatos monitorozása, riasztások adása és a hibák kijavítása 7/24 órás felügyelet keretében. Általánosságban pedig a kiszervezés továbbra is ígéretes terület, ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik olyan szolgáltatásokra is, mint például a mobiltelefonok monitorozása, a desktopok, a szerverkörnyezet, a telekommunikációs szolgáltatások kiszervezése a saját dedikált megoldások helyett” – fejtette ki az Invitel Csoport operatív vezérigazgató-helyettese.

A cikk első részét itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik