Üzleti tippek
Profit (profit, )

Szerényebb profitra számítanak a nagy cégek, mint eddig

24.hu
24.hu

2017. 03. 28. 13:02

A nagy cégek belföldi értékesítésük élénkülésében bíznak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi adataiból. A vállalatok bevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak az előző negyedévhez képest: átlagosan 2,6 százalékkal nagyobb árbevétellel, de csupán 1,6 százalékkal nagyobb nyereséggel számolnak az előttünk álló egy évben.
Korábban a témában:

Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok idén, mint tavaly év végén. A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye szerint a cégek árbevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak.

A nagyvállalatok átlagosan 2,6 százalékkal nagyobb bevételt várnak idén, ami elmarad a tavaly év eleji várakozásoktól (2,9%), de előrelépés az előző negyedévi 2,3 százalékos előrejelzéshez képest.

A javulás annak köszönhető a kutatás szerint, hogy a hazai piacon jelentősen, 1,9 százalékról 2,5 százalékra ugrott a várt bevételnövekedés mértéke, aminek hátterében egyrészt a belföldi értékesítés élénkülése, másrészt már az MNB inflációs előrejelzése alapján növekvő fogyasztói árak is állhatnak – részletezte az eredményeket a bank vállalati értékesítési igazgatója, Hodina Péter.

A felmérésből az is kiderült, hogy visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket az előző negyedévhez képest. Az igazgató szerint a külpiaci értékesítésből jelenleg a vállalatok csaknem harmada vár bevételnövekedést, átlagos mértéke azonban 3,3 százalékról 3,1 százalékra mérséklődött.

Ennek oka, hogy csökkent a külföldi értékesítés aránya, a vállalatok 60 százaléka egyáltalán nem tervez idén exportálni, – 2016 első negyedévében ez mindössze 40 százalék volt -, és további 15 százalékuknál a teljes árbevétel ötödét sem éri el az exportból származó árbevétel aránya – tette hozzá Hodina Péter a közlemény szerint.

A bankcsoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együtt készítette a kutatást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.