Gazdaság

A Gazprom vezetőit nem nagyon izgatja a profitcsökkenés

gazprom (gazprom, alekszej miller, )
gazprom (gazprom, alekszej miller, )

Miközben több mint a felére esett a Gazprom orosz gázipari cég profitja az idei első kilenc hónapban, addig a cég vezetőinek a bére 22 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A januártól szeptember végéig tartó időszakban a Gazprom adózott eredménye 75,417 milliárd rubelre (1 rubel=4,35 forint) esett az egy évvel korábbi 169,753 milliárd rubelről.

A cég háromnegyed éves bevétele 10 százalékkal 2,775 ezer milliárd rubelre mérséklődött.

A Gazprom a kilenc hónapban 103,25 milliárd köbméter földgázt adott a Független Államok Közösségén (FÁK) kívüli külföldi országoknak, ami 8,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Gazprom ezt a növekedést részben az európai gáztermelés visszaesésével magyarázta.

Tavaly még szerényebb volt a bérnövekedés

A Gazprom 17 legmagasabb szintű vezetője összesen 2,128 milliárd rubel jövedelemre tett szert az idei első kilenc hónapban, ami 22,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A múlt év egészében a 17 vezető jövedelme jóval szerényebben, 6,3 százalékkal emelkedett.

Augusztusban írtuk, hogy az orosz kormány jövőre is pluszadót vet ki az olajipari cégekre. Ennek oka, hogy az alacsony olajár miatt jelentős bevételektől esik el a költségvetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik