Média

Rekord profitot hozott össze a Bertelsmann

A Bertelsmann főhadi szállása
A Bertelsmann főhadi szállása
Kiválóan teljesített 2016 első félévében az RTL Csoport tulajdonosaként is ismert Bertelsmann nemzetközi médiakonszern.

Az összesen 117 ezer főt foglakoztató, a világ 50 országában jelenlévő médiavállalat honlapján napokban publikált beszámolója szerint rekord profittal zárta 2016 első felét. Az EBITDA 1,11 milliárd euró lett, ami az előző évi rekord 1,06 milliárd eurós összegnél is magasabb. A társaság 21,1 százalékkal 482 millió euróra növelte profitját a tavalyi azonos időszakbeli 398 millió euróról. Ami az árbevételt illeti: a cég 8 milliárd euró árbevételre tett szert az idei év első hat hónapjában, ami az előző év azonos időszakához képest nagyjából változatlannak mondható.

A beszámoló szerint a nemrégiben teljesen átszervezett nemzetközi médiacég pozitív adataihoz kiemelkedően nagy mértékben járultak hozzá az RTL Group kedvező eredményei, valamint a cégcsoporthoz tartozó Arvato nevű szolgáltató vállalat is sokat lendített az eredményeken. A könyvkiadó részleg, a veszteséges Penguin Random House kiadó forgalma viszont ismét csökkent.

A Bertelsmann zenei részlege, a BMG pedig több felvásárlást is végrehajtott az elmúlt időszakban, többek között övék lett az ARC Music zenei katalógusa, ezzel pedig olyan zenei előadóművészek kiadói jogait szerezték meg mint Chuck Berry, a Beach Boys és John Lee Hooker. A BMG szerződést kötött a Pink Floydból ismert Roger Waters-zel is.

A beszámoló alapján a Bertelsmann különböző földrajzi régiókban is terjeszkedett, például tíz új kínai vállalatba is befektettek, köztük az e-kereskedelemmel foglalkozó Xian Life-ba, de a Keep nevű fitneszapplikációt és a Tantan randioldalt is megveszik. Szépen terjeszkednek Indiában is.

A Bertelsmann egyébként az első féléves bevételének több mint negyedét Európán kívüli területeken érte el: a cég második legnagyobb piaca az Amerikai Egyesült Államok volt.

Thomas Rabe, a Bertelsmann elnök-vezérigazgatója az elmúlt időszakot értékelve azt emelte ki, hogy a cég történetének legjobb működési eredményét érte el, és magabiztosan tekintenek az év hátralévő felére is. Kitért rá, hogy a céget nemrégiben szervezték át, ekkor jött létre a cég nyolc divíziója, ami jobb mérhetőséget biztosít a cég számára. Ezzel egy időben a Bertelsmann egyre inkább digitálissá és nemzetközivé válik, ezt a folyamatot pedig a második félévben is folytatni kívánják – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A Bertelsmann az RTL-en, a Penguinen, a BMG-n, az Arvatón, a Bertelsmann Education Group és a Bertelsmann Investments cégeken kívül a Gruner + Jahr kiadó tulajdonosaként is ismert.

A Bertelsmann korábban az RTL Klubon kívül a Népszabadságnak is tulajdonosa volt, az Országos Rádió és Televízió Testület (az ORTT) azonban 2001-ben döntési helyzetbe hozta a céget a médiatörvény alapján, melynek így választania kellett, hogy az RTL-ben vagy a Népszabadságban tartja-e meg a tulajdonosi részét. Végül előbbit választották.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik