Üzleti tippek
Budapest, 2014. június 1.
Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Biztonságosabban foroghatnak az értékpapírok

24.hu
24.hu

2017. 02. 07. 16:42

A magyar központi értéktár is csatlakozott az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszerhez.
Korábban a témában:

Mostantól a KELER Zrt. is az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszer (a Target2-Securities – T2S) résztvevője. A csatlakozásra a nemzetközi projekt negyedik csatlakozási hullámának tagjaként került sor, a február 3-5. közötti átállási feladatok sikeres végrehajtását követően. A T2S célja, hogy az európai elszámolási rendszerek egységesítésével biztonságosabbá és gazdaságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását.

Az Európai Központi Bank (EKB) azért hozta létre a T2S platformot, hogy harmonizálja az európai elszámolási rendszereket. A többéves előkészületeket követően a rendszer 2015. júniusban kezdte meg működését, amelyhez Európa értéktárai és jegybankjai öt hullámban csatlakoznak, így fokozatosan kerülhet a rendszerbe az éves szinten 300.000 milliárd eurót is meghaladó értékű tranzakció.

Az EKB-s központi infrastruktúra lényege, hogy a résztvevő értékpapírpiacok értékpapírjait koncentráltan tegye elérhetővé, így még a komplex, hosszú elszámolási láncokon keresztül lebonyolított, határon átnyúló ügyletek elszámolása is valós időben, jegybankpénzben (egyelőre kizárólag euróban) történhet. Ez az elszámolás legbiztonságosabb formája, a volumen-koncentrációtól pedig hosszabb távon az elszámolási költségek csökkenése várható.

„Az európai piaci szabályozások és infrastruktúra-fejlesztések kínálta lehetőségeket megragadva a KELER még aktívabb nemzetközi szerepre törekszik. Stratégiánk jelentős mértékben épül a T2S rendszer által elérhető funkcionalitásokra, ezért a platformhoz való csatlakozás az üzleti elképzeléseinek fontos mérföldköve. A régió egyik vezető szereplőjévé szeretnénk válni, a T2S-hez való sikeres csatlakozás pedig egy nagy lépés e cél elérése felé” – összegezte Dudás György, a KELER Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt öt évben a magyar központi értéktár, valamint a hazai és nemzetközi értékpapírpiac szereplői intenzív, szisztematikus közös munkával készültek a csatlakozásra. A projekt negyedik, a volumeneket tekintve legnagyobb migrációs hullámának tagjaként a hazai társaság a német, osztrák, szlovák, szlovén és luxemburgi értéktárakkal együtt vált az európai értékpapír-elszámolási rendszer résztvevőjévé. A T2S-hez való csatlakozás eredményeként az euróban kötött értékpapír tranzakciók elszámolását a KELER már a frankfurti platformon keresztül biztosítja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.